Lekari u Hrvatskoj prvi put jednom pacijentu istovremeno presadili pet organa

Region 26. maj 202423:10 7 komentara
Shutterstock

U Kliničkoj bolnici u Hrvatskoj u poslednjih nedelju dana izvedene su transplantacije 12 organa u sedam primalaca, uključujući i prvu transplantaciju pet organa kod jednog pacijenta koji je dobio želudac, tanko i debelo crevo, jetru i gušteraču.

„Ovakav tip operacije izvodi se u samo 11 evropskih centara, a godišnje se izvede deset takvih operacija u celoj Evropi“, istakao je direktor bolnice Mario Starešinić.

Pacijent koji je dobio pet organa rođen je 1969. godine, dobro se oporavlja i njegovo će stanje nedeljama pratiti tim lekara: anesteziolozi, hirurzi, internisti, gastroenterolozi, nefrolozi, patolozi i radiolozi.

Pročitajte još:

Boluje od trombofilije od koje je je imao stomak pun debelih žila, i minimalno jedno unutrašnje krvarenje dnevno, zbog čega je jedina opcija bila transplantacija. Ova operacija je ujedno bila i retransplantacija pošto je pacijent već dobio jetru 2023. godine.

„Ovo je uspeh celog tima. Kada transplantacija krene, nemate puno vremena. Svi smo, od vozača koji su prevozili organe iz Osijeka do hirurga, morali da budemo savršeno uigrani. Uspeli smo sve da obavimo u manje od šest sati“, rekao je Stipislav Jadrijević, vođa tima, koji je izveo operaciju pre tri dana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare