LGBT udruženje: Istopolni parovi u Hrvatskoj mogu da usvajaju decu

Region 05. maj 202113:04 > 13:15 6 komentara
Armend NIMANI / AFP

Danijel Martinović iz udruženja "Dugina obitelj" izjavio je da je "veliki trenutak" odluka Upravnog suda prema kojoj istospolni životni partneri mogu pristupiti proceni da postanu usvojitelji.

Podsetimo, nakon pet godina pravnih bitaka, Upravni sud u Zagrebu krajem aprila je u slučaju Šegota-Kožić presudio da oni ne smeju biti diskriminisani u postupku procene za usvojenje zbog toga što su sklopili životno partnerstvo.

“Ova istorijska presuda otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Hrvatskoj koji žele da postanu usvojitelji, i potvrđuje da životni partneri moraju u svim postupcima imati jednaka prava kao i bračni drugovi”, poručuju iz Duginih obitelji.

Šegota-Kožić su 2016. godine odbijeni u zahtevu da postanu usvojitelji zbog toga što su u istospolnom životnom partnerstvu. Nakon što je njihov zahtev odbijen, tužili su Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Sud je presudio u njihovu korist, a Danijel Martinović iz Duginih obitelji pojašnjava da je ova presuda važna jer daje za pravo istospolni životni partneri mogu pristupiti proceni da postanu usvojitelji. Nada se da Centri za socijalnu rad neće ignorisati ovu presudu i postupati po zakonu i tumačenju nadležnih sudova.

Komentari (6)

Vidi sve komentare