Linta: Inckova odluka će produbiti mržnju i nepoverenje između Srba i Bošnjaka

Region 24. jul 202113:34 4 komentara
N1

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da će odluka odlazećeg Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka, kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida u Srebrenici, produbiti "mržnju i nepoverenje "između Srba i Bošnjaka.

On je u saopštenju dodao da je teza o postojanju genocidne namere rukovodstva Republike Srpske proizvod „montiranih sudskih postupaka u Haškom tribunalu, lažnih dokaza, lažnih iskaza pojedinih svedoka saradnika i bezočne manipulacije činjenicama“.

Povezane vesti

„Mnogi Bošnjaci i zapadni centri moći dobro znaju da se u Srebrenici nije desio genocid, da nije streljano više od 8.000 Muslimana već nekoliko puta manje, i da su u velikoj većini streljani bili ratni zarobljenci, a ne civili. Haški tribunal nije dokazao da je politički i vojni vrh Republike Srpske imao nameru da fizički uništi Muslimane kao etničku grupu“, naveo je Linta.

Linta je takođe pozvao Institut za nestala lica BiH da objavi uzrok smrti tj. način stradanja, zatim mesto i vreme stradanja i status svakog od 6.671 do sada identifikovanog srebreničkog Bošnjaka koji je sahranjen u Memorijalnom centru Potočari, kao i za još 237 žrtava koje su prema željama porodica sahranjene na drugim lokacijama.