Lurman: RS bez „trocifrenih milionskih iznosa“ zbog „Dodikovog secesionizma“

Region 02. jun 202316:42 42 komentara
Milorad Dodik
Reuters/Sputnik/Alexey Filippov

Nemačka ministarka za Evropu Ana Lurman izjavila je da će Nemačka nastaviti da uskraćuje finansijsku pomoć infrastrukturnim projektima u Republici Srpskoj zbog secesionističke politike njenog predsednika Milorada Dodika.

„Nemačka će i dalje uskraćivati finansijsku podršku infrastrukturnim projektima u Republici Srpskoj u trocifrenim milionskim iznosima. I na nivou Evropske unije suspenduju se veliki projekti“, kazala je Lurman u intervjuu za sarajevski portal Kliks (Klix.ba) koji je objavljen danas.

Ocenila je da je to žalosno, jer se radi o projektima koji bi dugoročno koristili Republici Srpskoj.

„Predstavnici Republike Srpske sada to imaju u svojim rukama, da uverljivim odstupanjem od secesionističkog kursa prokrče put ovakvim projektima“, ocenila je nemačka ministarka.

Lurman je dalje navela da su neprihvatljive „secesionistička politika Milorada Dodika i njegova razorna retorika“, jer da se njima dovodi u pitanje Dejtonski sporazum i nanosi se šteta BiH i RS.

„To vredi i za nedavnu posetu Milorada Dodika Moskvi i njegove izjave o ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine, koje osuđujemo. To je u očitoj suprotnosti sa kandidatskim statusom i nastojanjima BiH da ispuni kriterije za pristupanje EU“, istakla je ona.

Nemačka ministarka za Evropu još je rekla da je u toku usaglašavanje o zakonskom pedlogu koji se tiče pitanja dvojnih državljanstava BiH i Nemačke.

„Znamo da je ovo za mnoge ljude na Zapadnom Balkanu važno pitanje. U toku je usaglašavanje o zakonskom predlogu“, navela je Lurman.