Mađarska prva u EU odobrila vakcinu Sputnjik V

Region 21. jan 202117:09 > 17:121 komentar
vakcina sputnjik v koronavirus
Izvor: Izvor: REUTERS/Sergey Pivovarov/File Photo

Mađarska je prva zemlja Evropske unije koja je odobrila rusku vakcinu protiv koronavirusa Sputnjik V, a odobrila je i britansku vakcinu Astra Zeneka.

„Farmaceutske vlasti dale su privremenu dozvolu“ za te dve vakcine protiv kovid-19, izjavio je na konferenciji za novinare šef premijerovog kabineta Đerđeli Đula.

Prema evropskim propisima, nacionalne vlasti mogu da hitno odobre distribuciju proizvoda koji nije odobrila Evropska agencija za lekove (EMA), ali tada one snose punu odgovornost.

Od početka kampanje vakcinacije krajem decembra, Mađarska je dobila oko 330.000 doza vakcina Fajzer-Biontek i Moderne, koje su za sada odobrene u EU.

„Na nesreću, EMA je izuzetno spora“, rekao je Đula.

Kad je reč o vakcini koju su razvili britanska laboratorija Astra Zeneka i Univerzitet u Oksfordu, „Velika Britanija ju je još ranije odobrila i već je koristi“, podsetio je mađarski zvaničnik i dodao da se mišljenje evropskog regulatornog tela očekuje tek krajem meseca.

Ruske vlasti su podnele zahtev za registraciju Sputnjika V u EU, ali EMA još nije počela proceduru provere.

„Vlada samo želi da nabavi vakcine koje su već date milionima ljudi i za koje je prirodno utvrđeno da su bezbedne i efikasne“, rekao je Đula.

Mađarska je naručila i milion doza kineske vakcine Sinofarm i sada se čeka odobrenje mađarskih inspektora koji su trenutno u Pekingu.

U Mađarskoj je od početka pandemije koronavirusa umrlo 11.700 osoba.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar