Makedonska delegacija prvi put posle 18 godina za Ilinden u Prohoru Pčinjskom

Region 30. jul 202217:13 > 17:144 komentara
Rastkobelic/Shutterstock.com

Državno-crkvena delegacija Severne Makedonije će u utorak 2. avgusta, povodom Ilindena - Dana Republike, prvi put posle 18 godina posetiti manastir Prohor Pčinjski u Srbiji, gde je 2. avgusta 1944. održano prvo zasedanje ASNOM (Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije).

Delegaciju će predvoditi predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, koji je, kako je saopštio njegov kabinet, tim povodom imao telefonske razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem.

Pročitajte još

Predsednici Pendarovski i Vučić su se, navodi se, saglasili da odnosi dve države beleže odličan razvoj u više oblasti.

Poseta predsednika Severne Makedonije manastiru Prohor Pčinjski kod Vranja, koji se dešava posle skoro dve decenije, istaknuto je, pozitivan je impuls za otvaranje novih poglavlja u međusobnim odnosima.

Pendarovski je u razgovoru sa Porfirijem zahvalio srpskom patrijarhu na odluci da bude omogućena poseta tom manastiru, koja sledi nakon što je SPC prihvatila autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije.

U državno-crkvenoj delegaciji, koju predvodi šef države Pendarovski, biće članovi Sobranja i Vlade Severne Makedonije i predstavnici Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije.

Na Ilinden, 2. avgusta, u Severnoj Makedoniji se obeležava Dan Republike. Na taj dan 1944. održano je prvo zasedanje ASNOM, a 1903. počeo Ilindenski ustanak protv Turaka.

Komentari

Vaš komentar