Makedonski Ustavni sud odbacio inicijativu za ukidanje kovid sertifikata

Region 16. feb 202214:49
JUSTIN SETTERFIELD / AFP / POOL

Ustavni sud Severne Makedonije odbacio je inicijativu za ocenu ustavnosti zabrane ulaska u određene objekte građanima koji nemaju kovid sertifikate.

Vlada u Skoplju je polovinom avgusta prošle godine, da bi sprečila širenje koronavirisa, uvela obavezu posedovanja potvrde o vakcinaciji ili o preležanom kovidu za ulazak u tržne centre, kafiće, restorane ili noćne klubove, kao i sve vrste proslava, koncerte, seminare, konferencije, kulturne i sportske događaje.

Povezane vesti

Podnosilac inicijative za ocenu ustavnosti te odluke Nikolče Maručevski je, kako su preneli mediji, naveo da je u odluci vlasti o kovid sertifikatima za punoletne građane sporno to što ograničava kretanje onima koji ne poseduju neku od traženih potvrda vezane za kovid-19.

Kako je istakao u incijativi, Ustav garantuje da su svi jednaki u svojim pravima i slobodama i slobodno kretanje na tertoriji cele države, a odluka Vlade Severne Makedonije derogira to pravo za nevakcinisane građane.

Međutim, sutkinja-izvestiteljka Vangelina Markudova je rekla da su navodi u toj incijativi neosnovani, jer je odluka vlasti u uvođenju kovid sertifikata razumna, da je doneta zbog opšteg dobra u vreme pandemije i na osnovu preporuka Svetske zdravstvene organizacije.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar