Makron stigao u Hrvatsku

Region 24. nov 202121:157 komentara
Emanuel Makron
GONZALO FUENTES / POOL / AFP

Francuski predsednik Emanuel Makron doputovao je večeras u prvu službenu posetu Hrvatskoj, a zvanični Zagreb očekuje njegovu podršku za ulazak u šengenski prostor i evrozonu, kao i potpisivanje ugovora o kupovini francuskih borbenih aviona.

Makron je prvi francuski šef države koji je posetio Hrvatsku i program počinje radnom večerom sa premijerom Andrejem Plenkovićem u užem formatu, a na dnevnom redu su globalna i regionalna pitanja, prenosi Hina.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović primiće francuskog predsednika u četvrtak ujutro na Pantovčaku sa svim državnim počastima, a pre odlaska u Banske dvore, Makron će položiti venac kod Spomenika domovini.

Makron je izrazio želju da oda počast poginulima u Domovinskom ratu i biće prvi najviši gost koji će to učiniti kod novog zagrebačkog spomenika.

Hrvatska od Francuske kupuje 12 polovnih višenamenskih borbenih aviona tipa „Dassault Rafale F3R“, 10 jednoseda i dva dvoseda po ceni od 999 miliona evra, koji će biti isplaćeni u pet rata od 2022. do 2026. godine.

Ministri odbrane dve zemlje Mario Banožić i Florens Parli potpisaće u četvrtak ugovor o nabavci „Rafala“, što AFP opisuje najvećim naoružanjem Hrvatske od rata za nezavisnost.

Očekuje se da će prvi avioni u Hrvatsku stići krajem 2023. ili početkom 2024. godine.

Poseta Makrona Hrvatskoj odvija se uoči francuskog preuzimanja šestomesečnog predsedavanja Savetom EU, ali se očekuje da Slovenija pre predavanja predsedavanja pokrene pravni postupak za donošenje formalne odluke o ulasku Hrvatske u šengenski prostor, a konačna odluka mogla bi se doneti do juna 2022. godine.

Plenković je u ponedeljak rekao da Hrvatska ima podršku Francuske za Šengen i dodao da će ona biti u sadržaju Sporazuma o strateškom partnerstvu, koji će sa Makronom potpisati sutra.

Očekuje se i podrška Pariza za ulazak evrozonu, a Plenković je ranije rekao da se nada da će se taj cilj ostvariti do 2023. godine.

Komentari

Vaš komentar