Mandić: Nećemo učestvovati u glasanju, kriza parlamentarne većine u Crnoj Gori

Region 17. feb 202114:007 komentara
N1/arhiva

Lider Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić najavio je da se neće izjašnjavati o bilo kakvom predlogu u parlamentu dok se na dnevni red ne stave tužilački zakoni i dodao da je odlaganjem sutrašnje sednice Skupštine na kojoj je trebalo da se o njima raspravlja, izazvana kriza parlamentrane većine.

Od podrške DF-a zavisi opstanak Vlade premijera Zdravka Krivokapića.

Povezane vesti

„Kada smo dogovarali ove zakone, znali smo da će biti pritisaka od strane organizovanog kriminala, Milivoja Katnića i da će raditi sve što može da ostane na pozicijama koje im ne pripadaju. Pružili smo ruke i obećali da ćemo izglasati uprkos svim pritiscima za koje smo znali da će da dolaze“, rekao je on na konferenciji za medije.

On je dodao da je „prva linija fronta koja je popustila bio premijer i ljudi iz vlade koji su počeli da objašnjavaju zašto bi trebalo odustati od onoga što smo dogovorili sa ministrom pravde“.

Jednostranom akcijom dela parlamentarne većine je, kako je rekao Mandić, izazvana kriza parlamentarne većine.

„Mi želimo da se sačuva parlamentarna većina i doneli smo odluku da naš klub tj. apsolutna većina parlamentarne većine neće učestvovati ni u kakvim izjašnjavanjima dok se ne stave na dnevni red zakoni o tužilaštvu u istom obliku kako smo usaglasli ovde u ovoj skupštini. To će biti prvo glasanje u kojem će učestvovati DF. Mi smo apsolutna većina“, dodao je on.

Poslanici vladajuće većine odustali su u utorak uveče od zahteva za vanredno zasedanje Skupštine Crne Gore 18. februara o tužilačkim zakonima kojima bi se ukinulo Specijalno državno tužilaštvo.

Odlaganju sednice se oštro protivio Demokratski front (DF), ali su odlaganje prihvatile ostale stranke koje čine novu parlamentranu većinu, tako da DF nije imao većinu potrebnu za sazivanje sednice.

Premijer Zdravko Krivokapić upozorio je u utorak parlamentarnu većinu da bi izglasavanje tužilačkih zakona kojim se ukida Specijalno državno tužilaštvo značilo da je Crna Gora „prešla crvenu liniju“ u pregovorima sa Evropskom unijom.

Tim zakonima bi se ukinulo Specijalno državno tužilaštvo, te su to oštro kritikovale Evropska unija i Ambasada SAD u Podgorici.

Nova vladajuća većina planira da ukine Specijalno državno tužilaštvo čime bi specijalni tužilac Milivoje Katnić i ostali tužioci iz tog odeljenja ostali bez posla.

Do izbora rukovodioca novog Tužilaštva, poslove starog u predmetima koji ne trpe odlaganje, preuzelo bi Vrhovno državno tužilaštvo, navodi se u predlogu Zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju.

Taj zakon nova vladajuća većina planirala je da donese po hitnom postupku, bez javne rasprave i mišljenja Evropske komisije, što je do sada bio slučaj kada su se usvajali bitni zakoni.

Smenjivanje specijalnog tužioca Milivoja Katnića traži Demokratski front (DF) od kojeg zavisi opstanak Vlade.

Katnić je protiv lidera DF Milana Kneževića i Andrije Mandića podigao optužnicu u slučaju pokušaja terorizma 2016. godine i oni su u prvostepenom postupku osuđeni na po pet godina zatvora.

Apelacioni sud je međutim ukinuo tu presudu i vratio predmet na ponovno suđenje.

Lideri DF su, po nalogu Katnića, hapšeni u još nekoliko slučajeva tokom prošlih godina.

Komentari

Vaš komentar