Manje od hiljadu novozaraženih u Sloveniji, otvorena skijališta

Region 06. feb 202113:302 komentara
Slovenija koronavirus
Jure Makovec/AFP

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno manje od hiljadu novih zaraza koronavirusom, pa su zahvaljujući nešto boljim trendovima zadnjih dana skijališta otvorena od subote, kao i trgovine površine do 400 kvadratnih metara.

Povezane vesti

Na osnovu odluke vlade od petka, otvorene su sve trgovine s tom maksimalnom površinom, bez obzira na vrstu robe, kao i sve servisne radionice te veličine, ali uz uslov da zaposleni nisu zaraženi koronavirusom, što će dokazivati testiranjem najmanje jednom nedeljno.

Otvorene su i specijalizovane prodavnice s dečjim programom, dopušten je rad firmi za posredovanja u prometu nekretninama, kao i usluge higijenske nege i niz ostalih uslužnih delatnosti.

Novom uredbom od subote je dopušten rad žičara i pripadajućih skijaških staza, ali uz propisan epidemiološki okvir i posedovanje negativnog testa, a skijališta mogu da organizuju i brzo testiranje skijaša po dolasku.

Vlada je u subotu objavila da je u petak sa više od 17.000 testova otkriveno 990 novozaraženih, a 18 obolelih je umrlo.

U bolnicama je trenutno 926 kovid pacijenata, od čega 157 na intenzivnoj nezi.

Prosek dnevno potvrđenih zaraza u zadnjih sedam dana iznosi 1.031, a ako do srede padne na manje od hiljadu, što je jedan od kriterijuma za moguće popuštanje mera i restrikcija, moglo bi se po navodima medija očekivati da će doći do novog „otvaranja“ u obrazovanju, jer je za sada dopušten povratak u učionice samo za prva tri razreda osnovnih škola, a rade i dečji vrtići.

Epidemiolozi su vladi već preporučili da se u nastavu u školama, nakon dugog odsustva, vrate barem svi polaznici prvih pet razreda osnovne škole, ali premijer Janez Janša je rekao ovih dana da su mišljenja zdravstvenih stručnjaka, ali i pedagoga zapravo podeljena, jer neki smatraju da bi se u škole pre ostalih trebalo da se vrate polaznici završnih razreda u srednjim i osnovnim školama.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar