Marš Crvenih kišobrana održan 15. put u Skoplju

Region 17. dec 202217:45 0 komentara
N1

Marš "Crvenih kišobrana", povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad seksualnim radnicama, održan je u Skoplju 15. put.

Sa protestne šetnje centralnom skopskom ulicom i trgom „Makedonija“ makedonski seksualni radnici su poručili da više nisu sakriveni u društvu, već da glasno i ponosno govore o svojim pravima.

„Iz godine u godinu postajali smo sve hrabriji i glasniji u borbi protiv nasilja, stigme i diskriminacije, a zahvaljujući medijskoj podršci ovi javni događaji dobijali su sve veću vidljivost. Više nismo skriveni u društvu i govorimo sami u svoje ime“, rečeno je na maršu „Crvenih kišobrana“.

Istakli su da danas ponosom zastupaju svoja ljudska, zdravstvena i radnička prava pred institucijama i širokom javnosti i ponovil zahteve za bolje i bezbednije uslove rada, bolje zakonsko rešenje za seksualni rad i njegovu dekriminalizaciju u Severnoj Makedoniji.

Predstavnici makedonskih seksualnih radnika su na maršu „Crvenih kišobrana“ izneli podatak da su samo u 2021. i 2022. dokumentovana 34 slučaja kršenja njihovih prava, od kojih se 20 odnosilo na rodno zasnovano nasilje.

„Dekriminalizacijom i priznavanjem seksualnog rada kao rada, prava, jednakost i dostojanstvo seksualnih radnika biće zaštićeni i konačno ćemo moći da živimo bez straha od nasilja, stigme i socijalne isključenosti“, poručili su učesnici marša koji je održan povodom 17. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad seksualnim radnicama.

Prvi marš „Crvenih kišobrana“ u Skoplju održan je 17. decembra 2008. godine u organizaciji udruženja HOPS i tada neformalne grupe STAR-STAR, koja sada deluje pod nazivom Star – prvi kolektiv seksualnih radnika na Balkanu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!