Međunarodna policijska akcija u BiH, uhapšen i šef policije u FBiH – u vezi sa narko kartelom „Tito i Dino“

Region 22. apr 202413:01 1 komentar
F.Z./N1

Širom BiH u toku je međunarodna policijska akcija "Blek taj 2", u kojoj je do sada uhapšeno nekoliko osoba, a među njima i neki od visokih policijskih funkcionera, koji se dovode u vezu sa narko kartelom "Tito i Dino".

„Hapšenja i pretresi vrše se na više desetina lokacija, na području Sarajeva, Zenice i Mostara, a meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba, a među uhapšenima su i visoki funkcioneri policijskih agencija i institucija za sprovođenje zakona“, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Povezane vesti

Međunarodnu podršku akciji dali su FBI, DEA i Europol.

Osumnjičeno je više od 15 osoba, koje se dovode u vezu sa organiziovanim kriminalom, neovlašćenim prometom velikih količina opojnih droga, pranjem novca i drugim povezanim krivičnim delima.

Sarajevski mediji su objavili da su do sada uhapšeni Mustafa Selmanović, šef Specijalne policije MUP-a Federacije BiH, kao i sarajevski biznismen Gordan Memija.

Mediji navode da je izdat nalog i za hapšenje direktora Policije Federacije BiH Vahidina Munjića.

Narkobos Edin Gačanin zvani Tito sklopio je u novembru prošle godine sporazum s Tužilaštvom u Holandiji i osuđen je na na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od milion evra zbog krijumčarenja droge.

Edin Gačanin najveći je balkanski narko-bos, koji ima holandsko državljanstvo, a od marta prošle godine je na američkoj „crnoj listi“.

Rodom iz Sarajeva, Gačanin je u svoj kartel uključio članove svoje porodice i prijatelje iz BiH.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare