Ljubo živi u okrutnim uslovima, od muke grize svoju šapu

Region 25. nov 202218:5622 komentara
N1

Petogodišnji mrki medved Ljubo, koji se nalazi u prihvatilištu za životinje u naselju Blizna, nadomak Podgorice, drži se mimo svih smernica o držanju u zatočeništvu takve vrste divljih životinja. Uslovi u kojima boravi su nepodnošljivo okrutni, a država to uporno ignoriše, objavile su podgoričke "Vijesti".

U izveštaju Međunarodne organizacije za spasavanje životinja (Animal Survival International, ASI), u koji su „Vijesti“ imale uvid, opisani su uslovima u kojima ovaj medved živi, uz druge dve životinje. Izveštaj je sačinjen pošto su članovi te neprofitne organizacije posetili imanje Miljana Miličkovića, na kojem se medved nalazi. Iz ASI su kazali  da ta organizacija traži rešenje i način da mrki medved iz sela Blizna bude premešten u neki od rezervata u inostranstvu.

„Kavez u kojem je zatvoren jedva mu ostavlja dovoljno prostora da stoji, a medved toliko pati da je pribegao samopovređivanju, grize svoje šape i rešetke kaveza“, kazao je izvršni direktor ASI Dejvid Barit.

Prema njegovim navodima, vlasnik lokacije koja se naziva „Prihvatilište i oporavak životinja Crna Gora“, podstiče posetioce da kupuju voće i bacaju ga kroz rešetke kaveza, što je, tvrdi on, dodatno problematično za divlju životinju koja stoji usred gomile pokvarenog voća.

Uslovi u kojima boravi medved Ljubo, prikazani su i u videu koji je ASI objavila na Tviteru.

„Crnogorske vlasti znaju sve ovo i priznaju okrutnost u kojima se drži medved, ali svejedno dozvoljavaju da se to nastavi, uz objašnjenje da je to problem koji je teško rešiti“, rekao je Barit.

On je istakao da postoje stvari koje se mogu preduzeti odmah.

„Vlasnika treba prisiliti da osigura bolje životne uslove za medveda i kazniti ga visokom kaznom za svaki dan u kojem medved i dalje boravi mimo toga“, poručio je Barit.

ASI se, kako je rekao, već obraća rezervatima za divlje životinje, pokušavajući da nađe odgovarajuće bezbedno mjesto gde bi Ljubo bio premešten.

Imanje na kojem se nalazi „Prihvatilište i oporavak životinja“, prema ranijim navodima vlasnika, ima površinu od oko 150 hiljada kvadrata. Miličković je ranije rekao i da su na imanju izgrađeni objekti, po „evropskom pravilniku, za držanje i uzgoj divljači“.

Uslovi za držanje divljih i zaštićenih životinja su u Crnoj Gori definisani Zakonom o zaštiti prirode i Pravilnikom o uslovima držanja i uzgoja zaštićenih divljih vrsta životinja. Prema tom dokumentu, sisari se ne mogu držati isključivo u kavezima, već je za njih neophodno obezbediti uređen spoljašni prostor.

Tako se za par mrkog medveda, prema propisima, mora obezbediti najmanje 300 kvadrata spoljašnjeg prostora i dodatnih šest kvadrata unutrašnjeg, po jedinki.

Crnogorski pravilnik ne predviđa i da se za mrkog medveda obezbedi bazen, kao što je to slučaju sa pravilima u Austriji, koja se primenjuju i u Srbiji. Tako u Srbiji pravila kažu da je za mrkog medveda “neophodan bazen sa vodom”, površine od najmanje 20 kvadrata i dubine od 1,5 metara, navode „Vijesti“.

Miljan Miličković na privatnom imanju brine u divljim životinjama skoro 15 godina, ali je dozvolu za držanje prvi put tražio u maju 2018, pošto je dospeo u pažnju javnosti nakon što su kod njega završila dva mladunca mrkog medveda sa Pustog lisca kod Nikšića.

Status nelegalnog prihvatilišta u selu Blizna do danas nije riješen i ono nije zvanično registrovano.

Mrki medved je zaštićena i autohtona vrsta u Crnoj Gori.

Komentari

Vaš komentar