Mehmedović (SDA): Hrvati u BiH ne pripadaju ni Čoviću ni HDZ-u ni Zagrebu

Region 29. jun 202216:06 3 komentara
N1

Visoki funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović pozvao je političke stranke u BiH da predlažu Hrvate na svoje kandidatske liste za predstojeće opšte izbore u BiH, da ih, kako je naveo, ne ostavljaju HDZ-u, Draganu Čoviću i Zagrebu.

Pročitajte još

„Nema (lider HDZ BiH) Dragan Čović ni po čemu pravo na Hrvate u BiH. Niko mu nikad nije dao to pravo, iako ga on prisvaja. To pravo nema ni HDZ ni Zagreb“, naveo je Mehmedović u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, mora se uspostaviti novi princip u BiH, Hrvati u BiH „ne pripadaju ni HDZ BiH ni Čoviću ni Plenkoviću niti Zagrebu“.

„Hrvati u BiH pripadaju Bosni i Hercegovini i moraju imati pravo izbora. Ostalo je fašizam – jedna stranka, jedan čovek, jedan narod. U suprotnom, ostavljamo ih Draganu Čoviću, HDZ-u i njenim satelitskim strankama i otrovnom uticaju Zagreba. Videli smo šta je to značilo poslednjih godina“, ocenio je Mehmedović.

Predsednik HDZ BiH Dragan Čović je u utorak pozvao bošnjačke političke stranke da, kako je naveo, ne ulaze u projekte izbornog inženjeringa i biranja hrvatskog člana Predsedništva BiH i hrvatskih delegata u domove naroda državnog i federalnog parlamenta.

Čović je upozorio da će u tom slučaju imati jaču krizu u funkcionisanju institucija BiH u odnosu na onu koja postoji poslednje četiri godine.

Komentari (3)

Vidi sve komentare