Memorijalni centar Srebrenica: Francuska jedna od kosponzora rezolucije o genocidu

Region 12. apr 202412:16 10 komentara
N1

Memorijalni centar Srebrenica saopštio je da će Francuska biti jedan od kosponzora rezolucije o genocidu o kojoj će se države članice izjasniti na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GS UN).

Memorijalni centar je na društvenoj mreži Iks (X) zahvalio predsedniku Francuske Emanuelu Makronu podelivši video kojim je pre nekoliko godina poručio da Pariz pamti patnju Bosne i Hercegovine zbog žrtava iz 1999. godine.

Nacrt rezolucije kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici biće predstavljen na zatvorenom sastanku u UN 17. aprila, a o rezoluciji, na kojoj se još radi i podložna je promenama, izjasniće se zemlje članice na sednici GS UN početkom maja.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je sinoć u Beogradu da će taj entitet napustiti procese odlučivanja u Bosni i Hercegovini (BiH) ako u Generalnoj skupštini UN dođe do odlučivanja o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Inicijatori rezolucije su Nemačka i Ruanda ali će u kreiranju teksta učestvovati i SAD, Albanija, Bosna i Hercegovina, Čile, Finska, Jordan, Novi Zeland, Turska i druge zemlje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare