Mecola za N1: Mnoge prednosti za Hrvatsku nakon ulaska u Šengen

Region 10. nov 202214:1419 komentara

Poslanici u Evropskom parlamentu su glasanjem podržali ulazak Hrvatske u Šengen. Za je glasalo 534 zastupnika, protiv 53, a 25 ih je bilo uzdržano.

U tom tekstu se kaže da Hrvatska ispunjava sve kriterije za pristupanju šengenskom prostoru i nema prepreka da postane punopravna članica tog prostora bez unutarnjih graničnih kontrola.

Povezane vesti

Ostaje još samo potvrda Saveta Evropske unije, tj. pristanak svih država članica EU početkom decembra koje su u tom zajedničkom prostoru. Hrvatska bi prvog januara ušla u zajednički prostor kojim se slobodno kreće više od 400 miliona ljudi.

Predsednica Evropskog parlamenta, Roberta Metsola ocenila je za N1 da je ovo veliki i izuzetan dan za Hrvatsku.

Ona je navela da se Hrvatska transformisala od kada je ušla u Evropsku uniju.

„Sada će se pridružiti području koje podrazumeva slobodu trgovine, povećavanje privrednih ulaganja, bolji turizam i slobodu kretanja. Sećam se kada se moja zemlja priključila Šengenskom sporazumu i rezultata koji je pristupanje imalo. Evropska unija će nastaviti da podržava svoje države članice“, rekla je Metsola.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je na sednici Vlade Hrvatske rekao da je današnja odluka plod međunarodnih napora Hrvatske u poslednjih nekoliko godina.

„Nakon pristupanja Hrvatska će u vezi sa donetim odlukama u evro području, koje su se dogodile u junu i julu, zaokružiti dva cilja – dublja integracija i ulaz u Šengen. To su veliki kapitalni državni ciljevi, i u narednim godinama ćemo govoriti o plodovima međunarodnog pozicioniranja Hrvatske“, rekao je Plenković.

Komentari

Vaš komentar