Milanović: Beograd igra igru, predsednik taktizira – šćućurili se i gledaju

Region 25. feb 202213:17 80 komentara
N1/arhiva

Hrvatski predsednik Zoran Milanović rekao je da Srbija, čije je vođstvo kao na vatri, ne zna šta bi reklo povodom sukoba u Ukrajini pa predsednik taktizira, a šef delegacije srpskog parlamenta u skupštini NATO govori da Rusiju treba osuditi. “Beograd igra igru, čekaju šta će biti. Čekaju kad će Rusi ući u Kijev, ali toliko su slabi, to je njihova pozicija trenutno. Takvi vas napasti ne mogu. Čime će napasti Kosovo, pištoljima na vodu? Takve stvari treba pojasniti, na koga se misli, nepotrebno stvaraju tenziju. Ruski avioni ne mogu preleteti teritoriju NATO članica, ne mogu doći na ovo područje. Šćućurili su se i gledaju što se događa, razmišljaju žele li u EU", rekao je on.

Istakao je da je sad vreme za odluku.

Povezane vesti:

“Sad je možda vreme da se odluče žele li u EU, no teret Kosova, otpada, ratova na Balkanu i drugih stvari, dovele su Vučića u poziciju da više ne može pragmatično da se opredeli. Ako prizna Donbas, onda treba opravdati priznanje Kosova što su učinile skoro sve zemlje EU. To je začarni krug u kojem se našao kao i politika zvaničnog Beograda. Neugoda situacija i za političare. Kako priznati jedno, a ne drugo, a kontekst je više manje isti“, rekao je Milanović, piše N1 Zagreb.

On je podržao dogovorene sankcije EU Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, poručivši kako nije bilo izbora, ali da one neće biti delotvorne.

U tom kontekstu se osvrnuo i na situaciju u okruženju i komentarisao reči predsednice Kosova Vjose Osmani koja je napravila paralelu između situacije u Ukrajini i u njenoj zemlji optuživši Srbiju da u slučaju Kosova “cilja ono što Rusija cilja u Ukrajini i Gruziji”.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare