Milanović: Čelnici Evropske unije svoje članice tretiraju kao da su retardirane

Region 20. jan 202318:5821 komentara

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je u Budimpešti oštro kritikovao čelnike Evropske unije i optužio ih da uništavaju zajednicu evropskih naroda, jer svoje članice "tretiraju kao da su retardirane".

Šef evropske diplomatije Đosep Borelj je pre mesec dana uputio dopis Hrvatskoj pun laži, u kojem nas tretira kao da smo retardirani, odnosno kao da imamo posebne potrebe, samo da bi nam onemogućio da budemo prisutni simbolički u misiji ALTEA u BiH, rekao je Milanović na konferenciji za medije posle razgovora sa predsednicom Mađarske Katlin Novak, prenosi Index.

Komentarišući optužbe za korupciju koje Evropska unija upućuje Mađarskoj, Milanović je pitao kako se to dokazuje i istakao da u Briselu zalepe etikete čitavom biračkom telu i odluče da ih moraju kazniti.

Meni je svejedno hoće li LGBT ustanove biti na 100 ili 150 metara od škole, ali kažnjavanje celog naroda, kao što je mađarski, predstavlja uništavanje čitave EU. Ja sam u Briselu proveo godine, studirao sam evropsko pravo i mogu da pitam koju to vladu bira Evropski parlament i kome odgovara predsednica Evropske komisije, kazao je Milanović.

Ta vrsta odnosa duboko iritira, dodao je i istakao da je danas to Mađarska, a sutra će biti neka veća država koju će biti potrebno dovesti u red.

Do juče je to bila Poljska, koja je sada zbog okolnosti u Ukrajini super, ali će sutra ponovno doći na red, rekao je Milanović.

Predsednik Hrvatske je ocenio i da su sankcije „katastrofa i totalna glupost“ i da je samo pitanje koliku će štetu naneti.

Zbližili smo Rusiju i Kinu, kome je to u interesu. To su sve pitanja ljudima koji donose odluke u moje ime. Čekam odgovor, naveo je Milanović.

On je komentarisao i svoju izjavu da Amerika vodi posredniči rat protiv Rusije, zbog čega ga je pohvalio ministar spoljnih poslova Rusije Segrej Lavrov.

Kada sam rekao da je to proksi rat, citirao sam reči ukrajinskog ministra odbrane. U ovom ratu jedina prava žrtva je Ukrajina i za rešenje za sto moraju da sednu samo Vašington i Moskva. NATO se ukrajinskom krvlju bori protiv Rusije, ali za to nema sluha. Neću dopustiti da nas pretvore u malog psa u čoporu koji samo ide i laje, kazao je Milanović.

U najoštrijoj kritici Brisela do sada, Milanović je poručio da EU ne može funkcionisati po principu „glajhšaltunga“, po kojem je funkcionisala nacisitička Nemačka.

Često slušamo da je svetski poredak baziran na pravilima, ali ja sam za vladavinu prava. To je sigurnije, ne može svaki put doći neko drugi i pravila tumačiti na treći način, naveo je Milanović i poručio: stvaranje jedinstvene evropske države – to nikada.

Komentari

Vaš komentar