Milanović: Čović verovatno neće biti kandidat, a Plenković će mu se svetiti

Region 13. jun 202211:54 0 komentara
N1

Kako stvari stoje, Čović neće biti kandidat na izborima, poručio je predsednik Hrvatske Zoran Milanović, komentarišući sinoćnji susret zvaničnika BiH u Briselu i odluku lidera HDZ BiH da mu ne prisustvuje.

Podsetimo, Čović je izjavio da se nije pojavio na sastanku lidera parlamentarnih stranaka iz BiH sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, jer bi time „dao legitimitet dvojici bošnjačkih članova Predsedništva i onima koji ne poštuju osnovna ustavna načela“.

Povezane vesti

„Čović je za mene prvenstveno predstavnik Hrvatskog narodnog sabora, nije ni kandidat. Kako stvari stoje, Čović neće ni biti kantidat na izborima. Tu celu priču pratim danima, Plenković pokušava da stvori iluziju da se preko dve visokopozicionirane osobe koje poznaje u Briselu, a koje se ne pitaju ništa, napravi cela skalamerija, cirkus, unapred se zna da je to potrošenih toliko i toliko galona kerozina, ode se i ne napravi se ništa i vrati se kući u Mostar ili Sarajevo“, rekao je Milanović.

Navodi kako Čović nije imao izbora.

„To nije eksces, to je očekivano ponašanje. Čović nije imao izbora, nije eksces, nego odbrambena pozicija“, naglasio je hrvatski predsednik, dodavši da se čudi što je Čović uopšte otišao u Brisel.

To je povezao sa lobiranjem premijera Hrvatske u središtu Evropske unije.

„Bilo je jasno da se neće tamo slikati s nekim ljudima, recimo s Komšićem. Plenković kao da živi u nekom svom međusvetu, ne paralelnom, ovo je međusvet. Očekivati da će se prvi političar Hrvata u BiH do te mere upropastiti, da će delovati protiv svojih instinktivnih interesa je opako. Sada se on zamerio Plenkoviću ovim nedolaskom i distancom koju je zauzeo. I ovaj će mu se svetiti. To je to“, zaključio je Milanović.