Milanović: EU sankcije Rusiji ne bi funkcionisale ni u Srbiji

Region 31. maj 202213:52 32 komentara
zoran milanović
N1

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da Hrvatska ne da nije ključni, već nije nikakav igrač kada je u pitanju odlučivanje o uvođenju embarga na rusku naftu i da će cenu platiti evropski građani, dok će se Putin smeškati. On je kazao da sankcije koje je EU uvela Rusiji ne bi funkcionisale ni u Srbiji.

Pročitajte još:

„Voleo bih da je Hrvatska ključni igrač, ali nije, Hrvatska je nikakav igrač“, rekao je Milanović, dodajući da Hrvatska već sada dobija deo gasa i nafte preko Srbije, te da je „ključni igrač Mađarska“.

„Hrvatsku niko ništa ne pita jer ne postavljamo pitanja. Mađarska je kao svoj interes prepoznala uvoz ruske nafte. Ta nafta će završiti ovde ili onde. Ti razlozi koje Evropska unija navodi za neuvođenje gasnog embarga vređa zdrav razum. Pa uvedite onda potpuno embargo. Sankcije ne funkcionišu. Niti je rublja pala, niti Rusija to oseća. Cenu će platiti evropski građani, Putin će se zadovoljno smeškati, a ta nafta i gas će otići na drugo mesto jer je potražnja velika“, rekao je Milanović dodajući da sankcije koje je EU uvela Rusiji ne bi funkcionisale ni u Srbiji.

Evropske građane zbog svega što se događa očekuje – skupoća, kaže hrvatski predsednik dodajući da su Hrvatska, Mađarska i Poljska podjednako razvijene. „Nažalost, nismo kao Austrija nego kao Mađarska“, rekao je Milanović.

On je dodao da Hrvatska svoje interese, ako i prepoznaje, ne propagira.

„Izjave Ane Brnabić nemaju težinu“

Na pitanje o izjavi Ane Brnabić da je Hrvatska etnički najčistija zemlja u Evropi, predsednik Hrvatske kaže kako njene izjave neće komentarisati jer one nemaju nikakvu težinu.

Milanović dodaje da je Vučić morao da bira između Rusije i Zapada i d aje to opasno za Srbiju. „To je opasno za Srbiju, Rusije nema da im pomogne, niti im treba ruska pomoć. Oni da kupe triput više oružja opet su bezopasni jer Hrvatska je u NATO-u“, poručio je Milanović.

On je dodao da se protivteža i opravdanje traže u Hrvatskoj, a da će to ovaj put biti skupo za Vučića „jer Hrvatska ne može preko tih gluposti prelaziti celo vreme“. Milanović kaže da je Srbija uzela sebi za pravo da bude „regionalni Hag“.

„Moj politički uticaj i snaga u Hrvatskoj je neuporediv s njegovim u Srbiji. On je vlasnik Srbije. Ja to nisam radio ni kada sam bio premijer. Mi smo drugačiji, naši su kriterijumi drugačiji, demokratski kriterijumi su naprosto drugačiji. Vrsta demokratije u Srbiji nije evropska vrsta demokratije. U Mađarskoj je“, rekao je predsednik Hrvatske, dodajući da je Srbija odabrala model vlasti u kojem „imaš predsednika koji je gazda svega“.

Komentari (32)

Vidi sve komentare