Milanović: Hrvatska će, ako bude loše volje, optužiti Vučića za divljanje 1995.

Region 24. avg 202220:2142 komentara
Izvor: N1/arhiva

Hrvatski predsednik Zoran Milanović komentarisao je optužnice koje Srbija podiže protiv hrvatskih ratnih komandanata, naglasivši da Srbija na to nema pravo. On je dodao da će Hrvatska, ako bude loše volje, podići optužnicu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Pročitajte još:

Milanović je istakao da su optužnice još jedan razlog za sastanak Veća za nacionalnu sigurnost.

„Mi imamo instrumente da reagujemo. Beograd, predsednik Aleksandar Vučić i njegovi saradnici su odlučili da je sada zgodan trenutak podići optužnice protiv četiri hrvatska ratna zapovednika, od kojih ja dvojicu lično poznajem i mogu praktično da garantujem, mogu dati ruku za njih da, recimo, nisu nacionalisti, da nisu odgovorni za ništa“, rekao je Milanović.

Naglasio je da ne želi da ulazi u tu vrstu rasprave jer, kako je rekao, „Srbija nema pravo da podiže takve optužnice“.

„Hrvatska će sutra optužiti njihovog aktuelnog predsednika, ako bude loše volje, zato što je divljao na teritoriji Hrvatske ’95. godine, a ne na Petrovačkoj cesti, kao u pesmi Branka Ćopića, na kojoj su se navodno dogodila ta dela u kojima su navodno poginula neka deca“, rekao je hrvatski predsednik.

Dodao je da mu je žao zbog toga, ali da za to neće odgovarati hrvatski zapovednici.

„Ja nikad ne idem na tu bednu patetiku da spominjem hrvatsku decu kao žrtve u ratu. Postoje deca, ljudi, građani, postoje hrvatska deca, ali ako čuješ nekoga da govori ‘srpska deca’ u političkom diskursu, znaj da je to varalica i to opasna varalica“, poručio je Milanović.

Izrazio je nezadovoljstvo reakcijom vlade Hrvatske I upitao „šta će Hrvatska preduzeti da zaštiti svoje zapovednike“.

Prema njegovoj oceni, podizanje optužnica namerno je tempirano za ovaj trenutak, da se skrene pažnja s određenih problema „koje vlast u Beogradu trenutno ima“.

„Poenta je u tome da Srbija sebi uzima za pravo da sudi za sve događaje koji su se dogodili bilo gde na prostoru bivše Jugoslavije i bilo kad. Hrvatska to ne radi, mada je u mnogo jačoj političkoj i uopšte jačoj poziciji od Srbije, zato što pokušavamo da igramo fer“, naglasio je Milanović.

„Ovo se dogodilo u Bosni i Hercegovini, a da ne krenem nabrajati šta se sve dogodilo kraj Zagreba, u čemu je učestvovao Vučić lično i u čemu ima elemenata krivične odgovornosti koja ne zastareva. Zašto nas provociraš, čoveče?“, upitao je Milanović.

On je istakao da Hrvatskoj ovakva situacija ne odgovara u pogledu odnosa s Republikom Srpskom i dodao da su Hrvati i Srbi u Bosni i Hercegovini upućeni jedni na druge.

„Ovo je štetno višestruko, ovo kvari relativno korektne odnose Hrvata i Srba u Bosni i Hercegovini, ovo definitivno gazi, uništava, prostituiše odnose Hrvatske i Srbije, Zagreba i Beograda koji su ionako loši“, kazao je Milanović.

Komentari

Vaš komentar