Milanović: Najava trećeg entiteta u BiH je ekstremna, ali moraću da je podržim

Region 06. maj 202214:53 13 komentara
zoran milanović
N1

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ocenio je da je situacija u susednoj Bosni i Hercegovini ozbiljna, pri čemu je kritikovao i poteze hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. Između ostalog, Milanović se u izjavi za medije prilikom posete Puli osvrnuo na ulogu premijera Plenkovića, navodeći da će „njemu pljeskati u Livnu, ali mu onda neće pljeskati u Briselu, jer mora da dođe tamo i pokloni se”.

Na pitanje novinara na koji način stanje u Bosni i Hercegovini može da ugrozi bezbednost Hrvatske, s obzirom na to da je ranije Milanović predložio Vladi RH sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost o temi izbora u oktobru u BiH, Milanović je izjavio da „recimo da dođe do pobune u Bosni i Hercegovini, da se Hrvati otcepe ili da proglase treći entitet, dakle, oni prete time“.

Povezane vesti

„Meni je to ekstremno, to je krajnja varijanta, u kojoj ću ih ja, uz ovakvog jadnika od premijera, morati podržati. Ja ovo radim zato da se ovo izbegne”, kazao je Milanović.

Ocenio je da bi se u tom slučaju ljudi još više iseljavali iz BiH, te velikim delom dolazili u Hrvatsku.

„Situacija je vrlo ozbiljna, srećom, razoružani su svi. Vrlo je ozbiljna bila i u februaru 2014. kada sam otišao u Mostar i kad sam video kako hrvatske institucije na zapadnoj obali Mostara gore. Zapalili ih borci za demokratiju, demokratisti, kao komunisti i fašisti”, izjavio je Milanović.

On je poručio kako je to bezbednosni problem koji se može ponoviti, te da se Hrvati u BiH „ne mogu odbraniti”.

„Poruka hrvatskoj levici: vreme je da budete na pravoj strani. Imate besplatnu vožnju, možete se šlepati uz mene i otići kad god hoćete. Zaštitite taj narod dole. Sprečite širenje NATO-a, samo da se čuje naš glas. Finska je sigurna, neće je Rusija napasti. Rusija je zapela u Ukrajini i to će trajati”, poručio je Milanović.

Hrvatski predsednik je ocenio da se u međunarodnoj politici Skandinavci tretiraju „kao viši kvalitet i rasa” u odnosu na Albaniju i Severnu Makedoniju.

Predsjednik Zoran Milanović predložio je Vladi Hrvatske sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost, no Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem još nije odgovorila na taj njegov zahtev. Takođe, Milanović je poručio da očekuje da će Hrvatski sabor staviti veto na ulazak Finske u NATO dok se ne reši pitanje statusa Hrvata u BiH.

Komentari (13)

Vidi sve komentare