Milanović nakon sastanka sa Makronom: Ovo je za Hrvatsku novi početak

Region 25. nov 202111:53 > 12:115 komentara
Izvor: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Francuska himna Marseljeza odjekivala je u četvrtak na Pantovčaku na svečanom dočeku Emanuela Makrona, koji boravi u prvo poseti jednog francuskog predsednika Hrvatskoj od osamostaljenja. Hrvatski predsednik Zoran Milanović primio je Makrona uz najviše državne počasti.

Nakon svečanog dočeka, dvojica predsednika održala su sastanak, nakon kojeg su dali izjave.

„Velika mi je čast, tako se kaže, ali ova čast je posebna, da je našu državu posetio francuski predsjednik. Razgovarali smo pre svega o nabavci aviona, to je velika stvar za Hrvatsku, i strateški i finansijski, ali i o zbivanjima u regiji i svetu, Ukrajini, Rusiji… To su sve stvari koje Francuska, jedina nuklearna sila u EU i stalna članica Saveta bezbednosti, gleda na jedan način koji je malo širi od našeg. Razgovore ocenjujem odlično, iz ovog će slediti strateška saradnja na temelju deklaracije koja će biti potpisana u Vladi i radujem se svemu ovome. Ovo je za Hrvatsku u nekim stvarima mali, novi početak. Ovo je ozbiljna promena kojoj se radujem“, rekao je Milanović.

Makron je naveo da mu je veliko zadovoljstvo što je prvi predsednik Francuske koji je posetio Hrvatsku od osamostaljenja.

„Ovo je poseta prijateljstva. Pripadnost Evropskoj uniji ono je što doprinosi miru i prosperitetu. Današnja službena poseta, partnerstvo koje smo potpisali, mukotrpan rad naših ministara, učvrst će našu bilateralnu vezu prema jednoj Evropi odbrane koja isto tako učestvuje u NATO-u. Ova saradnja koju ćemo osnažiti je izuzetno važna za temu koja je pred nama, za temu Zapadnog Balkana, to je ono što će nam omogućiti da izradimo novu etapu na Zapadnom Balkanu. Znam da će nam vaše veze na Zapadnom Balkanu pomoći u tome. Ova poseta je sigurno novo poglavlje. Zahvalan sam vam na razgovoru i na onome što je pred nama“, rekao je Makron.

Komentari

Vaš komentar