Milanović odlikovao 103. brigadu u Derventi, negoduju srpska boračka udruženja

Region 25. mar 202316:46 11 komentara
N1

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović odlikovao je u Derventi ratnu 103. brigadu Hrvatskog veća odbrane (HVO) redom Nikole Šubića Zrinskog, za, kako je navedeno, "iskazano junaštvo njenih pripadnika u Domovinskom ratu".

„Odlikovao sam 103. brigadu HVO, jer to zaslužuje, to je trebalo davno da se učini. Poginulo je 650 ljudi, preko stotinu saboraca muslimana, danas bi se zvali Bošnjaci“, kazao je Milanović na ceremoniji osnovanja te brigade HVO-a.

On je rekao da Hrvati „znaju šta je njhovo, za tuđim ne posežu i znaju šta treba braniti“. Milanović je rekao da su su u BiH 1992. godine ušle vojne snage iz Hrvatske.

„Ovde su se borili ljudi iz Hrvatske. Hrvatska je izložila sebe, (nekadašnji hrvatski predsednik Franjo) Tudjman i njegovi saradnici. To su bile ispravne odluke. Tadašnji neprijatelj, Beograd i bosanski Srbi su bili puno jači. Zato ovo nije bila izdaja, već herojska borba“, kazao je on, prenosi N1 Sarajevo.

Dodao je da Dejtonski sporazum jeste važan, jer, kako je kazao, čuva ravnotežu u BiH i status Hrvata, Srba i Bošnjaka.

„Ko god bi nešto da majstoriše, nije na našoj strani, suprotstavljamo im se, ne silom, za to vremena nema“, zaključio je hrvatski predsednik.

Ceremoniji su prisustvovali i potpredsednik RS iz hrvatskog naroda Davor Pranjić, Josip Šarić, zastupnik u Hrvatskom saboru i izaslanik Gordana Jandrokovića, konzul Hrvatske u Banjaluci Zoran Piličić, kao i gradnačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Navedeno je i da je pre rata u Derventi živelo 24 hiljade Hrvata i 23 hiljade Srba, a da danas u tom gradu živi oko 2.200 Hrvata.

Ceremonija u Derventi se održava uz negodovanje srpskih boračkih udruženja, posebno jer se sutra navršava godišnjica napada HOS-a na selo Sijekovac kod Broda. Pripadnici HOS-a su 26. marta 1992. godine prešli Savu i u Sijekovcu ubili devet srpskih civila, članova porodica Zečević, Milošević i Trivunović.

Komentari (11)

Vidi sve komentare