Milanović primio vakcinu: Ljudi, vakcinišite se

Region 07. jan 202111:21 > 13:35 4 komentara

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović i 10 ministara iz Vlade primili su javno vakcinu protiv koronavirusa. Milanović je pozvao i one koji žele i one koji ne žele da se vakcinišu.

„To nije napravljeno napamet, to je vrlo ozbiljan proces verifikacije i ona (vakcina) sigurno pomaže i mislim da u ovom trenutku, a mislim da taj trenutak nije daleko, bude veća ponuda od potražnje, bude više vakcina nego onih koji žele da se vakcinišu, bude tačka preokreta. Ljudi, vakcinišite se. To je bolje nego razboleti se“, rekao je Milanović, prenosi N1 Zagreb.

„Nisam propovednik, samo sam ljudima rekao da budu oprezni“, rekao je Milanović, komentarišući svoju raniju izjavu u kojoj je upoređivao koronavirus s karijesom.

„To nije imalo nikakve veze s vakcinacijom“, dodao je.

Posle Milanovića, na Pantovčaku je vakcinu primio i načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske Robert Hranj.

Članovi Vlade, koji nisu dosad preboleli koronavirus, primili su vakcinu uoči sednice Vlade.

Premijer Andrej Plenković i pojedini ministri nisu se sada vacinisali jer su u poslednjih nekoliko meseci preboleli koronavirus, pa su zasad stvorili imunitet.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak, koji je raniji primio vakcinu, rekao je da se dosad u Hrvatskoj vakcinisalo oko 20.000 građana.

Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je u utorak da se neće vakcinisati sada, jer je nedavno preboleo koronavirus, ali da će to učiniti u narednim mesecima kada na raspolaganju bude više doza vakcine.

U Hrvatskoj je vakcinacija počela 27. decembra Fajzerovom vakcinom, kada i u drugim članicama EU.

U prvoj tranši stiglo je 9.750 doza Fajzerove vakcine, a ove sedmice još oko 17.000 doza. Do kraja marta očekuje se 270.000 doza vakcine, a vakcinisanje je besplatno i dobrovoljno.

U prvoj fazi vakcnišu se najugroženiji – korisnici i zaposleni u domovima za starije i medicinski radnici koji rade s kovid bolesnicima.

Očekuje se da će uskoro u Hrvatsku stići i Modernina vakcina pošto je odobreno u EU.

Hrvatska je dosad naručila gotovo šest miliona doza vakcina različitih proizvođača. Tako je po miliona doza naručeno od Fajzer- BioNTeka i Moderne, od AstraZeneke 2,7 miliona, 900.000 doza od Džonson end Džonsona i 300.000 KjurVakove vakcine.

Cilj je da se vakciniše najmanje 70 odsto građana, a Vlada je pokrenula kampanju čija je glavna poruka „Misli na druge: vakciniši se“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare