Milanović: Rusija će kad-tad priznati Kosovo zbog Krima, Srbija joj smeta

Region 01. feb 202314:4829 komentara
Jurica Galoic/PIXSELL

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je Kosovo odavno prestalo da bude unutrašnja stvar Srbije koja će morati da ga prizna i ocenio da je Srbija dobrodošla na Zapad, ali da se neke stvari moraju promeniti.

„Situacija u Ukrajini je početak kraja srpsko-ruske romanse u kojoj će Srbija shvatiti da je prevarena ljubavnica, ili ljubavnik. Rusiji primer Kosova štrči kao šiljak pred okom. Rusija će kad-tad morati priznati Kosovo zbog Krima, Srbija Rusiji smeta“, rekao je Milanović na konferenciji za novinare u Zagrebu posle susreta sa slovenačkom predsednicom Natašom Pirc Musar.

Povezane vesti

On je ocenio da će Srbija morati na neki način da prizna Kosovo, dok će kosovski političati morati da daju status Zajednici srpskih opština, na šta su pristali i potpisali. Milanović je dodao da ih ispunjavanje obaveza vodi dalje na Zapad.

„Da, Srbija je ostala bez Kosova, izgubila ga je u ratu. Uveravam strane državnike da priznaju Kosovo ako to nisu učinili“, rekao je Milanović.

On se na konferenciji za novinare osvrnuo na svoju nedavnu izjavu da je „Kosovo oteto od Srbije“ i oduševljene reakcije srpskih tabloida kojima je poručio – „Bez oduševljenja, molim“, citirajući naziv humorističke serije „Curb your enthusiasm“ Larija Dejvida.

„Mogao sam reći drugačije, da je Srbija ostala bez Kosova ili da je Kosovo izuzeto iz Srbije, ali valjda se svi slažemo da je Kosovo bilo deo Srbije“, dodao je hrvatski predsednik.

Na pitanje novinara, Milanović je rekao da se zbog svoje izjave nije čuo s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, dodavši da se s njim poslednji put telefonski čuo u vreme migrantske krize 2015. Milanović je rekao da je „dobro da je (Vučić) shvatio da mora prvo da prouči njegovu izjavu“.

„Moja poruka ekipi u Srbiji, kojoj ne želim pakostiti, je da je to odavno prestala da bude unutrašnja stvar Srbije“, istakao je Milanović.

On je takođe rekao da misli da „svoju privrženost prema kosovskim Albancima ne mora posebno da ističe“ i dodao da nije primetio uznemirenost na Kosovu zbog njegove ranije izjave, već samo neke nedoumice.

Slovenačka predsednica je na konferenciji za novinare rekla da države Zapadnog Balkana imaju evropsku budućnost.

Komentari

Vaš komentar