Milanović: Srbe i Hrvate nije spajala vekovna mržnja već saradnja i propuštene šanse

Region 22. jun 202417:03 37 komentara
Denis LOVROVIC/AFP

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ocenio je danas da je prava prilika, da se na Dan antifašističke borbe, postavi pitanje šta za Hrvate znače partizani, Sutjeska i Neretva, šta to znači za odnose sa Srbima, sa kojima su se Hrvati zajedno borili protiv fašizma.

Zoran Milanović je, na obeležavanju 83. godišnjice osnivanja prvog partizanskog odreda i prve antifašističke jedinice u Hrvatskoj u Spomen-parku Brezovica kod Siska, ocenio da Hrvate i Srbe nije spajala vekovna mržnja, nego saradnja i šanse koje su propuštene.

„Stalno se skrivamo iza teze da je to vekovna mržnja kojoj i tako nikad nije bilo spasa i nije moglo drukčije završiti, a istina je puno drukčija, ocenio je Milanović i naveo da je pogrešna predstava da su 1941. godine svi u Brezovici bili Hrvati“, naveo je.

To je pogrešno, jer oni sebe tako nisu videli, kaže on.

Povezane vesti

„Oni su bili borci za slobodu i bili su – komunisti. I to je njihova jako važna odrednica, soj ljudi koje mi danas ne možemo razumeti. I svi ovi hrvatski prvaci i velikani čija su imena ovdje bila s razlogom spominjana, pa i Tuđmanovo, bili su pre svega komunisti, internacionalisti, pa onda Hrvati“, naglasio je Milanović.

„Bili su politički komesari – i Franjo Tuđman i Janko Bobetko i neki drugi među njima. I na Sutjesci i Neretvi kosti su ostavile tisuće Dalmatinaca, ali i Dalmatinaca Srba. I nekoliko tisuća banijskih Srba pokušavalo je bratstvom po oružju očuvati nešto što imperijalna i osvajačka logika beogradske klike nije dopuštala“, rekao je.

Milanović je naveo da je Hrvatska članica NATO, ističućui da nije „puki poslušnik i papagaj koji će ponavljati nekoliko naučenih fraza koje je napisao neko drugi“.

„Mi imamo svoj stav, svoju istoriju, svest o sebi, o tome ko smo, šta smo i gde smo bili, s kim smo živeli i s kim treba da živimo dalje“, rekao je Milanović

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare