Milanović traži status kandidata za BiH: Kad je „happy hour“ svi piju jeftinije

Region 23. jun 202212:25 1 komentar
Zoran Milanović
N1

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović zatražio je da BiH dobije status kandidata za ulazak u EU ocenivši da toj zemlji, kao i nekim drugim državama regiona, treba malo progledati kroz prste.

„To je prilika da se BiH da status kandidata, kao čin poverenja i nade“, izjavio je Milanović na konferenciji za novinare u Zagrebu govoreći o samitu EU na kojem će se odlučivati o kandidatskom statusu Ukrajine i Moldavije.

Povezane vesti

On je upitao po kojim kriterijumima Moldavija može da bude kandidat, a BiH ne, ukazavši na to da Moldavija kao ni Ukrajina ne ispunjavaju ni jedan kriterijum za statusa kandidata, iako, kako je naglasio, nema ništa protiv da te države status dobiju.

„Kad je ‘happy hour’ onda ne može biti jeftinije samo za vas, svi piju jeftinije“, kazao je predsednik Hrvatske.

On je rekao da Ukrajini iz političkih razloga treba dati status kandidata i da ih ne treba vezati kriterijumima, ali i da BiH „treba malo progledati kroz prste“.

„I Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji, u priotivnom biće frustrirani. U tim zemljama pada podrška građana EU, a i u Srbiji isto 50 odsto“, dodao je hrvatski predsednik.

Milanović je istakao da u svom zahtevu za BiH ima podršku slovenačkog predsednika Boruta Pahora, a istovremeno je oštro kritikovao premijera Andreja Plenkovića koji ne čini dovoljno za BiH i vodi „privatnu spoljnu politiku“.

Hrvatski predsednik je ocenio kao sadizam i cinizam što se od BiH kao uslov traži izmena izbornog zakona, a zna se da jedna strana u BiH to blokira.

„Međunarodna uprava je BiH dovela ispod ruba egzistencije. Mi sad tražimo da se u jednom jedinstvenom trenutku, koji se neće ponoviti, BiH da ruka“, naglasio je Milanović koji je oštro kritikovao ponašanje visokog predstanika u BiH.

On je upitao premijera Andreja Plenkovića „za koga radi kad kaže da je uslov za (kandidatski status) BiH da promeni izborni zakon, kada se zna da oni koji drže ključeve vlasti u BiH to ne žele“.

Komentari (1)

Vidi sve komentare