Milatović ne želi da nasledi Milov predsednički „majbah“

Region 27. maj 202317:03 13 komentara
auto-data.net/Shutterstock (ilustracija)

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović neće koristiti službeno vozilo "mercedes majbah".

„Majbah je u vlasništvu Agencije za nacionalnu bezbednost, tako da im je i vraćen i oni su adresa za sva dalja pitanja. Ja ga svakako neću koristiti“, kazao je za Vijesti Milatović.

Vijesti već dve nedelje pokušavaju da saznaju šta će biti sa vozilom koje je dužio bivši predsednik Milo Đukanović, ali i koja je sudbina drugog automobila, iste marke i karakteristika, koji je krajem 2020. razdužio nekadašnji premijer Duško Marković. Dva lukszuna vozila kupila je krajem 2017. ANB i to za gotovo 1,3 miliona evra.

Majbah, koji je Marković koristio od 2017. bio je oglašen za prodaju, a kako nije bilo zainteresovanih, pre godinu dana je ustupljen Ministarstvu unutrašnjih poslova na korišćenje i to za prevoz stranih štićenih ličnosti.

Vijesti su tokom prethodne dve nedelje kontaktirale više državnih institucija i organa, ali nisu dobili odgovore na pitanje koliko je novca u prethodne dve godine potrošeno za gorivo i održavanje dva luksuzna automobila.

Iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade usmerili su redakciju na Ministarstvo finansija, a iz resora kojim rukovodi Aleksandar Damjanović uputili su novinarku na Upravu za katastar i državnu imovinu.

Uprava, na čijem je čelu Koča Đurišić, odgovorili su da nisu „u posedu inforamacija ko vozila trenutno koristi, kao ni kolika je potrošnja goriva i iznos za njihovo održavanje“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kojim rukovodi Filip Adžić, nije odgovaralo na pitanja o sudbini majbaha, koji je razdužio Duško Marković.

Dva seta pitanja izignorisala je i Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB), na čijem čelu je Boris Milić.

Tajna operacija trgovine luksuznih vozila

Agencija za nacionalnu bezbednost je u novembru 2017. kupila dva identična „mercedesa majbah S650“, za koje je uplaćeno gotovo 1,3 miliona eura. To je više od dve godine kasnije zvanično rečeno Vijestima iz ANB-a.

Automobili su tada kupljeni za Đukanovića i Markovića, a po ceni od nešto više od 647.000 evra.

„S obzirom da navedena vozila poseduju iste tehničke karakteristike, cena kupovine je ista za oba vozila“, odgovorili su tada iz ANB na pitanja redakcije.

Radi se o vozilima proizvedenim 2017. godine, od skoro 6.000 kubika i 620 konjskih snaga, sa četvoro vrata i četiri sedišta.

U profakturi za jedan od majbaha, do koje je tada došla Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), precizira se i boja – obsidijan crna-metalik.

U profakturi je naznačeno i da se uplata izvršava u dve rate i to polovina ukupne cene u roku od sedam dana od potpisivanja ugovora, a druga u roku od 60 dana od dana isporuke i potvrde ispravnosti opreme.

Agencija za nacionalnu bezbednost je državnom trezoru Ministarstva finansija 18. januara 2018. dostavila zahtev za isplatu ukupne cene – 647.322 evra.

Podaci o trgovini dva majbaha bila su označena stepenom tajnosti interno, pa do početka 2021. nisu bili poznati detalji trgovine.

Vlada Zdravka Krivokapića je početkom 2021. usvojila predlog za pokretanje postupka prodaje ta dva vozila.

Od prodaje ništa, Milo nije dao svoj „majbah“

Đukanović je izignorisao poziv tadašnjeg ministra finansija Milojka Spajića da „majbah“ parkira u garažu ANB-a i da zaduži drugi službeni automobil.

Iz Đukanovićevog kabineta su tada odgovorili da se radi o populističkoj i politikantskoj priči nove vlasti.

Predsednička administracija je tek nedavno, posle više od dve godine, predajući funkciju predala i ključeve od „majbaha“.

Vozilo koje je koristio Marković u leto 2021. bilo je oglašeno na prodaju. Tada je procenjeno na više od 450.000 evra, ali nije bilo zainteresovanih da za taj novac kupe automobil.

Spajić je tada kazao da su „dolazili ljudi iz Emirata, iz Rusije, Ukrajine, sa zapada, bilo je više interesenata, međutim, po toj ceni oni nisu spremni da kupe taj auto“.

„Jedan od razloga je možda zato što gospodin Marković nije toliko prepoznat internacionalno, nije imao dodatnu vrednost taj auto, ono ima vrednost kao blindirano majbah vozilo, tako da moramo da uradimo drugu procenu, realističniju procenu vrednosti“, tvrdio je tada Milojko Spajić.

Nije poznato da je ikada urađena nova procena, što potvrđuje i diskusija na sednici Vlade iz jula prošle godine.

„Vozilo je procenjeno na 456.000 evra. Već godinu sedi neiskorišćeno. Značajno je izgubilo na vrednosti. Ako bi ovakvi zaključci ostali na snazi, za godinu-dve bi ga mogli polako otpisivati u staro gvožđe i prodavati. Predložio sam da se koristi za prevoz stranih štićenika i drugih ličnosti, sve dok se ne nađe model da se ne koristi više za prevoz bilo kog u Crnoj Gori. Želimo da pošaljemo poruku da nama takav luksuz nije potreba“, rekao je tada ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Majbah je tada, odlukom Vlade, predat MUP-u.

„Sredstva od prodaje ovih vozila biće uplaćena u budžet Crne Gore, a koristiće se za pomoć ugroženim građanima i za unapređenje socijalne pravde u državi“, tvrdio je Zdravko Krivokapić početkom 2021.

Međutim, iz državnog budžeta od tada do danas samo su se odlivali novci za dva luksuzna vozila. Koliko i po kojim stavkama – nije poznato, jer nadležni ćute.