Milatović odao počast stradalima u Pivi tokom Drugog svetskog rata

Region 07. jun 202320:23 4 komentara
twitter.com/JakovMilatovic

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović odao je počast stradalima u Pivi u Drugom svetskom ratu, preneli su mediji.

Milatović, koji je prvi predsednik Crne Gore koji je odao počast stradalima u Pivi, kazao je, posle polaganja venca u memorijalnom kompleksu u Dolima, da je Piva bila poprište jednog od najvećih zločina u crnogorskoj istoriji.

„Zločina pred kojim reči gube svaki smisao, a osećaj bezgranične tuge obuzima svakog od nas. Tog dana je u Dolima započeo krvavi pir zloglasne SS ‘Princ Eugen’ divizije i njenih pomagača, nad nedužnim stanovništvom pivskoga kraja“, rekao je Milatović.

Istakao je da je za njega zadivljujuće dostojanstvo sa kojim je pivski narod decenijama nosio bol zbog zločina koji je nad njime počinjen, a sa druge strane „poražavajuće je što tragično stradanje juna 1943. nije dovoljno osvetljeno u istorijskim čitankama i kolektivnoj svesti našega naroda“, prenele su Vijesti.

„Stojim danas ovde pred vama kao predsednik Crne Gore, želeći da iskažem pijetet prema žrtvama ovog strašnog zločina i posebno istaknem da država Crna Gora ne sme zaboraviti nedužno stradanje vaših i naših predaka, rođaka i komšija. Na to nas obavezuje patnja Jaglike Adžić, preko 200 ubijenih bratsvenika iz porodice Blagojević, ugašeno bratstvo Verun i brojni drugi primeri, koji najbolje pokazuju stravičnu sliku onoga što se ovde desilo pre tačno 80 godina“, kazao je Milatović.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop budimljansko–nikšićki Metodije.

„Posle osam decenija trebalo je čekati da se na ovaj način i ovako ovaj narod Božiji sabere, bez izuzetka, bez odvajanja, bez međusobnih razmirica, bez prećutkivanja istine, bez skrivanja i zaobilaženja pravde“, naveo je on.

Crnogorski parlament usvojio je prošle godine Rezoluciju o genocidu u Pivi i Velici, glasovima parlamentrane većine koja je osvojila vlast 2020. kada je u opoziciju posle trideset godina otišla Demokratska partija socijalista. Njihovi poslanici su prilikom glasanja bili uzdržani.

U obrazloženju rezolucije se navodi da je „prema nepobitnim dokazima, u Pivi u junu 1943. godine ubijeno 1.290 civila, među kojima 550 dece, a u Velici godinu kasnije, 550 civila, uključujući decu i stara lica“.

Prema istorijskim podacima, u ovim zločinima 1943. i 1944. godine su pripadnici SS divizije „Princ Eugen“ uz podršku handžarske divizije, odnosno jedinice „Skenderbeg“ ubili preko hiljadu ljudi od čega više od 200 dece, pravoslavne veroispovesti.

Na tom mestu, krajem sedamdesetih podignut je memorijalni kompleks, a naknadno i crkva. Srpska pravoslavna crkva 2007. kanonizovala je žrtve zločina u Pivi i Velici.