Misterija Đukanovićevih „audija“: Ko je prijatelj koji ih je poklonio

Region 30. maj 202319:25 4 komentara
AFP/ ELVIS BARUKCIC

Crnogorska Agencija za sprečavanje korupcije proveriće ko je i na koji način poklonio službi bivšeg predsednika države Mila Đukanovića dva automobila marke "audi A8".

Iz Đukanovićevog kabineta je navedeno da je on službi novog predsednika Jakova Milatovića na upotrebu ostavio dva „audija“, a koja su “poklon dugogodišnjih prijatelja iz inostranstva bivšeg predsednika”.

Dnevni list “Dan” je u ponedeljak objavio reagovanje kabineta bivšeg šefa države na navode pojedinih portala da je Đukanoviću oduzeto službeno vozilo marke „mercedes majbah“. Iz Đukanovićevog kabineta tvrde da su automobil vratili na raspolaganje Agenciji za nacionalnu bezbednost (ANB).

Iako iz kabineta bivšeg predsednika Crne Gore kažu da su dva „audija A8“ istog stepena bezbednosti, Đukanović je od 2017. koristio „mercedes majbah“, vredan 647.000 evra.

„…Takođe, službi predsednika ostavljena su na upotrebu i dva automobila marke ‘audi A8’ istog stepena bezbednosti, poklon službi predsednika od dugogodišnjih prijatelja iz inostrastva bivšeg predsednika”, preneo je “Dan”.

Iz kabineta Đukanovića nisu odgovarali na pitanja “Vijesti” u vezi sa tim kome je tako vredan poklon prijavljen, da li je prijavljen Agenciji za sprečavanje korupcije, ko je imao tu obavezu, ko je službi bivšeg predsednika darovao dva „audija“…

“Agencija za sprečavanje korupcije će proveriti medijske navode i u slučaju utvrđivanja osnova pokrenuti postupak kojim će ustanoviti da li je u konkretnom slučaju došlo do kršenja odredbi Zakona o sprečavanju korupcije”, odgovorili su “Vijestima” iz Agencije.

O dva „audija“ ne zna ništa ni Uprava za katastar i državnu imovinu.

“Uprava za katastar i državnu imovinu ne poseduje informaciju od koga i kada je biši predsednik dobio dva automobila marke ‘audi’. Takođe, Uprava ni na koji način nije vodila računa o predmetnim vozilima”, odgovorili su “Vijestima”.

Đukanović nije hteo da vrati ključeve „majbaha“

Đukanović je po odlasku sa funkcije razdužio i službeni „mercedes majbah“. Koristio ga je od 2017. Dva identična „majbaha“ nabavljena su te godine, za cenu od skoro 1,3 miliona evra.

Jedno od dva vozila koristio je Đukanović, a drugo nekadašnji premijer Duško Marković, koji je ključeve razdužio krajem 2020, nakon formiranja Vlade Zdravka Krivokapića. Upravo je Krivokapić nekoliko meseci kasnije, početkom 2021. najavio da će ova dva luksuzna automobila biti prodata, a novac vraćen u budžet i na raspolaganju najugroženijim građanima.

Đukanovićev kabinet tada je odbio da vrati ključeve od „majbaha“ i preuzme drugi službeni automobil.

Drugi majbah je bio oglašen na prodaju, ali nije bilo zainteresovanih, zbog čega je u leto prošle godine dodeljen Ministarstvu unutrašnjih poslova za prevoz inostranih štićenih ličnosti.