„Milov progonitelj opozicije i siva eminencija policije“: Hapšenje nekadašnjih funkcionera u Crnoj Gori

Region 14. apr 202421:06 9 komentara

Udarna vest u Crnoj Gori su nova hapšenja visokih funkcionera iz perioda vlasti DPS-a. Nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i bivši šef Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala Zoran Lazović sumnjiče se za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja. Ovo hapšenja su deo jednog od najvećih predmeta u Specijalnom državnom tužilaštvu u Crnoj Gori.

Za jednog su govorili da je zaštitnik Mila i progonitelj opozicije, za drugog da je siva eminencija crnogorske policije na vezi sa klanovima. Milivoju Katniću i Zoranu Lazoviću stavljene su lisice na ruke zbog sumnje da su stvorili kriminalnu organizaciju i zloupotrebili službeni položaj. Na ovoj akciji Specijalnom tužilaštvu prvi je čestitao premijer Crne Gore.

„Ove akcije svedoče o stepenu infiltracije organizovanog kriminala u institucije sistema, koje su stvorene za vreme bivših vlasti. Zato je jako važno da aktuelna Vlada kroz stvaranje zakonskih i praktičnih uslova – pravi jasan diskontinuitet od nekadašnje prakse i suštinski načini našu zemlju evropskom, odnosno slobodnom od pošasti kriminala i korupcije koji nas prate decenijama“, naveo je Milojko Spajić, premijer Crne Gore.

Milivoje Katnić bio je glavni specijalni tužilac Crne Gore 2015 – 2022.

Na početku mandata uhapsio je bivšeg funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, a vodio je i slučaj „državnog udara“ iz 2016. čijom su optužnicom bili obuhvaćeni ruski i srpski državljani kao i sadašnji predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i Milan Knežević, poslanik vladajuće koalicije.

Zoran Lazović bio je šef sektora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala do 2021. Između ostalog njegovo ime vezuje se za ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću. Njegov sin Petar Lazović, bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbednost se već dve godine nalazi u pritvoru gde čeka suđenje jer je označen kao pripadnik „Kavačkog klana“, koji se dovodi u vezu sa međunarodnim švercom kokaina.

Iz objavljenih skaj prepiski se vidi duboka povezanost, barem na osnovu onoga što je objavljeno, Lazovića i oca i sina sa kriminalnim strukturama, a i Katnić je jedna vrlo važna figura u svemu tome, ali naravno da osim te krininalne pozadine njihovo hapšenje dobija i političku konotaciju.

Imenima ove dvojice viskokih funkcionera iz perioda vladavine Mila Đukanovića pojačan je spisak bivših čelnika pravosudnih institucija i policije koji su uhapšeni u poslednje dve godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare