Ministar Đurović za N1: Najvažnije stabilizovati situaciju i deblokirati procese

Region 16. nov 202221:01 0 komentara

Ministar turizma i potpredsednik URA Crne Gore Goran Đurović, na pitanje čemu je bliža ta zemlja - vanrednim parlamentarnim izborima ili novoj, prekomponovanoj vladi, kaže da je on lično bliži tome da u dogledno vreme imaju izbore. "Da se konačno izdefiniše situacija i da se izdefiniše stanje, da dobijemo jednu stabilnu većinu i da deblokiramo sve procese", rekao je, gostujući u Danu uživo TV N1.

Đurović je rekao da je ponosan na Vladu Crne Gore zbog toga što su u ovoj godini imali, kako kaže, najveći rast investicija.

Govoreći o političkoj situaciji, kaže da je sada najvažnije da stabilizuju situaciju i izaberu sudije Ustavnog suda.

Iz Evropske unije stižu kritike na usvajanje izmena Zakona o predsedniku – nazivaju to narušenim demokratskim procesom. Gost N1 smatra da će svi procesi u Crnoj Gori biti deblokirani i da će doći kompromisa. Taj zakon sada odlazi na proveru u Venecijansku komisiju. Navodi da nije siguran da će odgovor Komisije biti brz, ali da bi „valjalo čuti i njihovo mišljenje“.

Za četvrtak je najavljen još jedan protest ispred Skupštine Crne Gore u organizaciji pokreta „Ima nas“. Navode da je više od 10 hiljada građana potpisalo peticiju kojom se traže vanredni parlamentarni izbori. Đurović kaže da je Crna Gora demokratska zemlja i da svako ima pravo da protestuje, dok to radi na miran način, odnosno da svako ima pravo da iskaže nezadovoljstvo. Navodi da je protest, zapravo, organizuje DPS i da mu nije jasna logika zašto ta stranka to radi. Ali, kako kaže, svako ima svoj način vođenja politike… Da li na taj način žele da održe svoje birače, jer se videlo na lokalnim izborima da imaju gubitak, njihovo je pravo da protestuju, ali ja u tome ne vidim neku korist za njih, kaže gost Dana uživo.

Srbija i Crna Gora i zajednička ponuda prema trećim zemljama

U okviru promotivne kampanje zimske sezone na tržištu Srbije, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja i turizma, lokalnim turističkim organizacijama, strateškim partnerima i turističkom privredom učestvovaće na 53. Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu.

Ministar turizma i omladine Srbije Husein Memić razgovarao je ranije danas sa Đurovićem o daljim aktvnostima u cilju zajedničkog nastupa turističkih privreda dve zemlje na trećim tržištima. Đurović je rekao da očekuje da će u narednom periodu biti aktivirana Radna grupa u oblasti turizma između Srbije i Crne Gore, formirana u februaru 2022. godine. „Dogovorili smo da ta komisija zaživi i da se kreira zajednička ponuda prema trećim zemljama – Kina, SAD i Kanada. To je takva klijentela koja želi da u jednom kraćem boravku obiđu više zemalja“, dodao je gost N1 i istakao da su to ogromna tržišta i ogroman turistički potencijal i za Srbiju i za Crnu Goru.

Tražili smo modalitet kako da produkujemo više turističkih delatnika, razgovarali smo o infrastrukturnim problemima, gde ih imamo na granici Srbije i Crne Gore, naveo je.

Đurović kaže da je iz Crne Gore odlazilo dosta „spinova sa zlom namerom“ u vezi sa brojem turista i naglasio da su imali fantastičnu sezonu, da je oko 22.000 turista boravilo u hotelima… Imali smo manjak turista iz Rusije i Ukrajine, ali je to nadomešteno turistima iz drugih destinacija, dodao je.

Govoreći o zimskoj sezoni, kaže da Crna Gora ima mnogo toga da ponudi – na prvom mestu, „čari Žabljaka, zatim odlično skijalište u Kolašinu sa znatno više staza i kilometara na njima“. Odgovorno tvrdim da te staze zadovoljavaju i najzahtevnije skijaše, naveo je gost N1. Đurović kaže da su cene „korektne“. Ističe i ponudu za doček za Novu godinu, u svim gradovima, naročito onim na primorju.