Ministar: Iza sajber napada u Crnoj Gori stoji grupa Kuba ransomver

Region 31. avg 202221:51 > 23:5013 komentara
haker, hakovanje, programer, programiranje, kompjuter,
Shutterstock

Ministar javne uprave u Vladi Crne Gore Maraš Dukaj kazao je da imaju potvrdu da iza sajber napada kojima je Crna Gora podložna poslednjih 12 dana, ne stoje individualci, nego prepoznata kriminalistička grupa u sajber terorizmu Kuba ransomver.

On je za RTCG kazao da je u pitanju veoma ozbiljan napad, ističući da je ova grupa kreirala poseban virus iskorišćen u ovom slučaju.

„Virus se ne može formirati za mesec. Oni su čekali određeno vreme, odnosno kad da izvrše ovakav napad. Kreiranje virusa je koštalo oko 10 miliona dolara i nigde do sada nije upotrebljen“, istakao je Dukaj.

POVEZANE VESTI:

On je istakao da je Vlada uz pomoć ambasada i NATO-a uspostavila kontakte sa ekspertima za sajber kriminal koji će možda večeras stići u Crnu Goru. Dodao je da u ovom trenutku ne može govoriti kolika je šteta od sajber napada i da su sačuvali informacioni sistem države od trajne štete. Prema njegovim rečima, hakeri nisu ciljali posebno nijednu instituciju, i većina njih ima backup-ove.

Poznata hakerska grupa Kuba ransomver tvrdi da je došla do podataka iz Skupštine Crne Gore, objavio je securityweek.com – medij specijalizovan za informacije o sajber bezbednosti.

Taj medij objavio je fotografiju sa sajta te hakerske grupe, koja svedoči njihovim tvrdnjama da imaju podatke koji pripadaju Odeljenju za odnose sa javnošću Skupštine Crne Gore, kao i tome da su te podatke dobili 19. avgusta ove godine. Iz Skupštine Crne Gore su kazali da njihov informacioni sistem nije pretrpeo štetu na podacima izuzev nedostupnosti pojedinih servisa u vreme vikenda (20. i 21. avgust). Oni su naveli da je sajber napad na serversku infrastrukturu Skupštine Crne Gore detektovan 20. avgusta 2022. godine u 00:52:34.

Tvrde i da ni u jednom trenutku (osim vikenda 20. i 21. avgusta) interni sistem Skupštine Crne Gore nije bio u oflajn režimu i funkcioniše stabilno u punom kapacitetu.

Crna Gora je od 20. avgusta izložena najvećem napadu na informacioni sistem, a napad traje i dalje.

Ministarstvo javne uprave upozorilo je javna preduzeća koja pružaju usluge distribucije električne energije i vode, luke, aerodrome, kao i pružaoce telekomunikacionih usluga, da odmah u okviru svojih organizacija podignu stepen informacione bezbednosti na najviši nivo. Kazali su da je Crna Gora i dalje pod sajber napadima, upozorivši da su u brojnim državama, nakon masovnih napada na informacionu, usledili napadi i na kritičnu infrastrukturu.

Ministar odbrane Raško Konjević i Agencija za nacionalnu bezbednost saopštili su ranije da sve ukazuje da su za napad odgovorne ruske službe.

Komentari

Vaš komentar