Đeljošaj: Lokali u Tuzima biće zatvoreni do ponedeljka ujutro

Region 25. feb 202123:21 > 26. feb 2021 00:041 komentar
Zastava Crne Gore, Crna Gora
N1

Lokali u Tuzima će biti zatvoreni do ponedeljka ujutro, a do tada Vlada treba da donese nove mere, kojima će se omogućiti rad ugostiteljskih objekata u toj Opštini, potvrdio je večeras predsednik opštine Nik Đeljošaj. Ukoliko se mere ne promene, ugostitelji će otvoriti lokale u ponedeljak, rekao je. Ministar policije Crne Gore poručio je da je Đeljošaj zloupotrebio situaciju i da se radi oopasnom ponašanju.

Đeljošaj je na svom Fejsbuk nalogu, nakon razgovora sa predstavnicima Vlade, pozvao građane da poštuju donete epidemiološke mere do ponedeljka kada bi Institut za javno zdravlje i Savet za borbu protiv koronavirusa trebalo da razmotre njihovu korekciju.

Ministar policije: Predsednik opštine zloupotrebio situaciju

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Sergej Sekulović kazao je u četvrtak uveče da je situacija u Tuzima, gde su protestovali građani a ugostitelji otvorili lokale uprkos merama Ministarstva zdravlja za suzbijanje koronavirusa, zloupotrebio predsednik opštine Nik Đeljošaj i dodao da se radi o opasnom ponašanju.

On je za TV Vijesti rekao je da je bezbednosna situacija u toj opštini stabilizovana, da je otvoren politički dijalog i da institucije rade svoj posao.

Povezano:

Sekulović je rekao da je ponosan na profesionalno postupanje pripadnika policije.

Istakao je da je izlaženje sa stavom da su protivepidemijske mere uperene protiv određene nacionalne manjine vrlo opasno, rizično i nedobronamerno.

U opštini Tuzi, nakon višesatne blokade, uspostavljen je normalan saobraćaj u četvrtak poslepodne. Okupljeni građani su se razišli, ali su ugostiteljski objekti nastavili sa radom.

U međuvremenu je Đeljošaj održao sastanak sa predstavnicima Vlade, ali nije saopšteno da li je neki dogovor postignut.

Građani su, predvodjeni Djeljošajem, protestovali i nisu dozvolili policiji da zatvori lokale koji su jutros otvoreni. U toj opštini brojni građani su danas sedeli u baštama lokala.

Djeljošaj je u sredu uveče ocenio da je odluka o zatvaranju lokala politički motivisana jer Tuzi ne spadaju u opštine u kojima je veliki broj zaraženih. Nadležni su, izmedju ostalog, odlučili da zabrane rad ugostiteljskih objekata u Tuzima i Danilovgradu iako u tim opštinama nije veliki broj obolelih.

Krivična prijava podneta je protiv Đeljošaja i još dve osobe.

Prethodnih dana veliki broj građana Podgorice je išao u te opštine, koje su blizu, jer su u Podgorici zatvoreni ugostiteljski objekti.

Specijalni državni tužilac Crne Gore, Milivoje Katnić, ocenio je da je rat u Jugoslaviji 1990-ih godina „počeo dešavanjima sličnim današnjim u Tuzima“ – opštini kod Podgorice.

Većina od tamošnjih oko 5.000 stanovnika su Albanci, Bošnjaci i muslimani.

Komentari

Vaš komentar