Ministar pravde Crne Gore: Temeljni ugovor sa SPC biće potpisan do kraja juna

Region 28. maj 202223:19 4 komentara
Crna gora, pokrivalice, ilustracije, Montenegro, more, Budva, primorje, zastava
N1

Ministar pravde Crne Gore Marko Kovač izjavio je da će temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom biti potpisan do kraja juna.

On je dodao da je to regulisanje odnosa između Crne Gore i SPC jedan prirodan i logičan proces, da postoji komunikacija i obostrana namera.

„Mi smo sa patrijarhom Porfirijem imali sastanak koji je bio vrlo kvalitetan i otvoren. I jedna i druga strana su iznele svoja očekivanja i da će se sva pitanja rešiti“, izjavio je Kovač na TV Prva.

Kovač je pojasnio da tim ugovorom uopšte neće biti ugrožen državni interes i da će biti u skladu sa Ustavom, ali i da će bliže odrediti pravo i položaj verske zajednice.

„Imali smo i sastanak sa pravnim timom SPC. Tu smo postigli visok stepen usklađenosti u vidu normativnih rešenja bazirajući se prevashodno na ono što je kostur ugovora između države i drugih verskih zajednica. Sve verske zajednice treba da imaju ista prava u Crnoj Gori. U narednom periodu ćemo nastaviti sa dijalogom, i vrlo brzo doći do rešenja“, dodao je Kovač.

Komentari (4)

Vidi sve komentare