Ministar spoljnih poslova BiH: Odličan sastanak lidera Bošnjaka iz regiona, korisna razmena informacija

Region 12. apr 202423:02 3 komentara
Elmedin Konaković
N1

Ministar spoljnih poslova BiH i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković izjavio je da je sastanak lidera Bošnjaka iz regiona održan u Sarajevu bio odlična i vrlo korisna razmena informacija.

Konaković je naveo da su predstavnici Bošnjaka jedni od drugih čuli kakvo je stanje i položaj Bošnjaka i njihovih predstavnika u vlastima, dodavši da odziv lidera iz regiona pokazuje interes za zemljom koju smatraju svojom maticom.

„U toku su interesantni procesi, dve izborne kampanje u Severnoj Makedojiji i Hrvatskoj, ali isto tako je važno da smo najavili kontinuitet okupljanja, razgovora i razmene informacija“, kazao je on, preneli su sarajevski mediji.

Prema njegovim rečima, proces evropskih integracija je veoma važan za bošnjački narod, koji je, kako je naglasio, autohtoni evropski narod.

„Na nama je odgovornost da odgovorimo na neke zahteve Bošnjaka iz zamalja regije i da koristimo prilike koje se regionu pružaju u vidu evropskih integracija“, dodao je Konaković.

Još je naveo da je dogovoreno da se ovakvi sastanci održe barem dvaput godišnje, izrazivši nadu da će se i drugi lideri priključiti ovim temama i pokrenuti nove incijative i procese. Konaković je odbacio teze da je ovo okupljanje odgovor na bilo kakva druga okupljanja.

„Činjenica je da ljudi koji žive van granica BiH nisu najsretniji našim dosadašnjim odnosom prema njima. Nema nikakvih strahova i potreba da nam bilo ko prigovara“, rekao je Konaković.

Naveo je da bošnjačka veća prilično dobro koordinišu svoje aktivnosti i imaju svoje planove o kojima će se razgovarati na ekspertskom nivou, kao i o pitanjima jezika, istorije, kulture, tradicije i drugih pitanja na kojima možemo surađivati. Dodao je da su se za organizaciju narednog sastanka ponudili Novi Pazar, Skoplje, ali i stranka SDA, na šta je dodao da bi se svim tim pozivima rado odazvao.

„Potpuno okupljanje sa svim strankama bi upotpunilo ovu ideju“, zaključio je Konaković.

Iz regiona su na sastanak došli predstavnici iz Srbije, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije i Hrvatske.

Iz BiH se pozivu Konakovića nisu odazvali predstavnici najjačih bošnjačkih stranaka, poput Stranke demokratske akcije (SDA), kao ni bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović (SDP), koji je na poziv odgovorio rečima da ne treba graditi etničke odnose, već međudržavne odnose.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare