Ministarka: Ruske diplomate se mešale u strateške nacionalne interese S. Makedonije

Region 26. sep 202314:10 2 komentara
Pixabay.com/ Dimitris Vetsikas

Ministarka odbrane Severne Makedonije Slavjanka Petrovska je izjavila da su trojica nedavno proteranih ruskih diplomata radila protivno diplomatskim pravilima i pokušalo da se meša u "strateške nacionalne interese" Severne Makedonije.

Ona je na konferenciji za novinare prilikom posete ministrom odbrane Slovenije Marjana Šareca istakla da je strateški cilj Severne Makdonije članstvo u NATO i EU i da „svako ko pokuša da opstruiše taj put ne može da bude prijatelj“, posebno ako bi da to uradi „mešanjem u rad institucija ili bilo kog drugog sujekta u državi“.

Petrovska je dodala da su Armija i Ministarstvo odbrane bezbedni i da imaju razvijen sistem zaštite od bilo kavih utucaja, posebno, kako je rekla, „ovakvih zlonamernih“.

Severna Makedonija je u utorak, 12. septembra, proterala trojicu diplomata Rusije jer su se, kako je tada objavljeno, bavila „aktivnostima koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima“. Ta odluka je naljutila Moskvu koja je najavila da „neodgovorni i neprijateljski napad vlasti u Skoplju neće ostati bez odgovora“.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je potom objavio da je njegova zemlja u protekle dve godine proterala 21 ruskog diplomatu jer su kršili Bečku konvenciju i bavlili se špijunažom.