Crna Gora pooštrava mere, ministarka kaže: Početak vakcinacije ne zavisi od nas

Region 10. feb 202116:52 > 17:14
Crna Gora
Anadolija/Adel Omeragic

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da su njen resor i Vlada uradili sve u bilateralnim odnosima sa Rusijom o nabavci vakcina, te da se sada čeka na drugu stranu da završi svoj deo posla.

U Crnoj Gori beleži se povećanje broja zaraženih od koronavirusa u svim opštinama, a zdravstvene vlasti su pooštrile epidemiloške mere.

Na konferenciji za novinare, direktor Instituta za javno zdravlje doktor Igor Galić kazao je da su predložene korigovane mere, koje će važiti narednih 15 dana, s ciljem da se zaustavi širenje virusa.

„Na snazi će biti zabrana izlaska od 21 do 5 ujutro, zabranjen je putnički međugradski prevoz od petka do ponedeljka. Ugostiteljski objekti i trgovine da usklade radno vreme u periodu od 7 do 18 časova“, kazao je Galić.

Za ulazak u Crnu Goru negativan PCR test ne stariji od 72 sata, osim za dolaske iz Velike Britanije i Severne Irske od sada će trebati i za Izrael, Indiju, Bahrein, Liban, Južnoafričku Republiku, Brazil, SAD, Letoniju, Estoniju, Litvaniju, Maltu, Francusku, Španiju, Portugal, Holandiju, Irsku, Belgiju, Dansku i Češku.

Galić je istakao da je u Crnoj Gori složena epidemiološka situacija.

“Imamo trend povećanja broja obolelih i imamo nešto više od 8.000 aktivnih slučajeva. U celom svetu je zabeležen veliki broj aktivnih slučajeva. Oko Nove godine i Božića imali smo pad u oboljevanju. Poslednje dve sedmice imamo rast u oboijevanju, što Crnu Goru svrstava visoko na nivou celog sveta. Ukupan broj preminulih se kretao od 20 do 37 na sedmičnom nivou”, istakao je Galić.

Zbog složene epidemiloške situacije u Budvi i Tivtu, Institut za javno zdravlje je dono odluku da u ove dve opštine uvede posebne mere.

„U ove dve opštine zabranjeni su javni skupovi, rad privrednih društava i preduzetnika koji obavljaju ugostiteljske usluge, zabranjuje se rad trgovinama neprehrambenim uslugama (kozmetički, frizerski, kladionice, prodavnice odeće i obuće, tržni centri). Zabranjuje se rad vaspitno obrazovnim ustanovama i nastava se organizuje na daljinu. Zabranjene su i sve sportske manifestacije, aktivnost u teretanama, sportskim balonima“, kazao je Galić i izdao preporuku građanima Budve i Tivta da ne napuštaju teritoriju opštine u kojoj žive, osim iz opravdanih razloga.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da će nove mere važiti 15 dana i da mogu biti i pooštrene.

„Osim ove dve opštine koje podležu ovakvoj vrsti mera, svaka druga opština u državi koja bi po broju aktivnih slučajeva dosegla do 2.000 ili više, u tim opštinama će biti uveden isti princip mera. U odnosu na epidemiološki presek na sedmodnevnom nivou biće uvedene ovakve mere i u opštinama u kojima se desi ovakva situacija“, pojasnila je Borovinić Bojović.

Kazala je da se muzika neće moći puštati u ugostiteljskim objektima. Istakla je da je popunjenost bolničkih kapaciteta u ovom momentu 67,9 odsto i da je to jedan od glavnih razloga zbog koga su uvedene restriktivnije mere. Dodala je da će se raditi na otvaranju još jednog kovid centra na jugu Crne Gore.

Ministarka: Početak vakcinacije ne zavisi od nas

„Konkretan datum ne zavisi od nas, već od Sputnjik V proizvođača i one će prve da stignu u Crnu Goru. Imamo obaveštenje da ćemo dan ili dva pre nego vakcina krene biti obavešteni i tada ćemo taj termin saopštiti“.

Ona je kazala da su ubrzanim pregovorima sa Kinom i da se nadaju da će brzo doći do finalnog dogovora.

Borovinić Bojović je istakla i da je u slučaju sa Fajzerom, država uradila sve što je do nje, ali da je poznato da je američka kompanija smanjila proizvodnju na globalnom nivou što je usporilo dolazak vakcina.

„Takođe ne mogu reći konkretan datum, jer zavisi od toga kada će Fajzer krenuti da distribuira vakcine čitavom regionu. Ono što čujete u medijima da je u neku zemlju stigao kontigent, to su vakcine za koje su ugovori potpisani pre četiri meseca“, navela je Borovinić Bojović.

Pojasnila je da su Vlada i ministarstvo preduzeli sve neophodne korake kako bi za najkraći vremenski interval obezbedili efikasne i sigurne vakcine.

„Razumljivo će biti koliko je kratak vremenski period od dva meseca ako je jasno da je za regularni tok nabavke vakcina u međunarodnim i bilateralnim pregovornima potrebno od četiri do šest meseci. Izjavila sam da će vakcine svaki dan stići u Crnu Goru i to je tačno. Što se tiče naših bilateralnih odnosa sa proizvođačima mi smo ispred Vlade uradili sve što je do nas i dobili sve dozvole“, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da se pitanje zašto vakcine nisu stigle trebalo primarno da se uputi prethodnoj Vladi „koja po pitanju međunarodnih ugovora nije uradila ništa“.

Borovinić Bojović podsjetila je da je kao lekar iz crvene zone kovida došla na „vruću ministarsku fotelju“ na kojoj niko ne treba da zavidi.

„Ja ću ostati i biti posvećena isključivo zdravlju pacijenata i cele nacije. Kao član Vlade i tima koji je došao na ovo mesto u veoma teškom trenu, smatram da smo uradili više nego što je bilo u našoj moći. Ne smatram da politikanstvo treba da bude opredeljujuće za reorganizaciju odnosno organizaciju razvoja zdravstvenog sistema. Kao neko ko ne pripada nijednoj partiji želim da zdravstvo udaljim od političkih rešenja i politikanskih aktivnosti“, kazala je Borovinić Bojović.

Odgovarajući na pitanje da prokomentariše kritike predstavnika preprethodne vlasti, kazala je da nema šta da kaže.

„Normalno je da će optuživati one koji se tu nalaze. Ja sam jedan od onih ministara koji ovu poziciju vidi kao veliki rad, trud i odricanje kao i stradalništvo poboljšanja zdravstvenog sistema. To će uvek biti moj cilj. Ja sam odgovorna građanima i Vladi“, kazala je Borovinić Bojović.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari (0)

Vidi sve komentare