Ministarstvo spoljnih poslova: U Ukrajini je još 20 crnogorskih državljana

Region 23. feb 202208:07
Crna Gora, skupština Crne Gore, Podgorica, inicijativa za smenu Dritana Abazovića,
N1

Sedam crnogorskih državljana je do sada napustilo Ukrajinu, a iz konzulata u Kijevu u stalnom kontaktu su sa njih 20, koliko ih je ostalo u toj državi, saopštilo je crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Crnogorski zvaničnici koji se se oglasili povodom ruskog priznavanja separatističkih oblasti Luganjska i Donjecka iskazali su punu podršku suverenitetu Ukrajine i saopštili da je Podgorica uz zapadne partnere u pokušaju zaustavljanja dalje eskalacije rusko-ukrajinske krize.

Prvi se, nekoliko sati nakon odluke ruskog predsednika Vladimira Putina, podrškom Ukrajini oglasio predsednik Crne Gore Milo Đukanović. Reagovao je vicepremijer u ostavci Dritan Abazović. Ocenio je da odluke Rusije, u odnosu na Ukrajinu, kojima se priznaju samoproglašene Donjecka i Luganjska oblast, narušavaju bezbednost i međunarodno pravo.

Oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova ocenom da odluka Rusije predstavlja kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, sporazuma iz Minska i međunarodnog prava. Ministarstvo je navelo da je Crna Gora ujedinjena sa Evropskom unijom (EU) i saveznicima NATO-a u podršci Ukrajini.

Premijer u ostavci Zdravko Krivokapić još se nije oglasio.

Iako se iz Demokratskog fronta nisu javno odredili prema ruskom priznanju separatističkih oblasti na istoku Ukrajine, jedan od lidera Milan Knežević je reagovao na podršku koju su Ukrajini uputili Djukanović i Abazović. Knežević je na Tviteru napisao da od njih očekuje „da stanu u zaštitu i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, i osude akt jednostranog priznanja Kosova koji je nastao posle NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine“.

Više o krizi u Ukrajini čitajte u BLOGU UŽIVO.

Komentari (0)

Vidi sve komentare