Ministarstvo: Uslovi za ulazak u Hrvatsku u toku sezone biće isti kao i sada

Region 26. mar 202120:2615 komentara
REUTERS/Antonio Bronic/File Photo

Hrvatska je otvorena za turiste koji imaju negativan PCR test ne stariji od 48 časova, antigenski test koji je na listi odobrenih u EU, potvrdu da su u poslednja tri meseca preboleli virus korona ili da je prošlo 14 dana od vakcinisanja drugom dozom vakcine, a ta pravila važiće i tokom letnje sezone, rečeno je u Ministarstvu turizma i sporta Hrvatske.

Ministarstvo turizma i sporta zatražilo je da turistički radnici budu vakcinisani prioritetno u maju, dolaskom svih novih vakcina, kako bi se turisti osećali što sigurnije, rečeno je u ovom ministarstvu.

Prema anketi koju je Ministarstvo sprovelo, 70 odsto turističkih radnika želi da bude vakcinisano.

U Ministarstvu turizma navode i da se radi na tome da se osiguraju mobilni timovi za vakcinisanje turista.

„Bitno je da je Hrvatska bude otvorena za turiste, da nam mogu da uđu oni koji su zdravi i da potom mogu da sigurno borave u smeštajnim objektima, kao i da im omogućimo da znaju gde mogu da se testiraju za povratak na destinaciju. Bitno je i da su naši turistički radnici vakcinisani“, naveli su u ovom ministarstvu.

Portal navodi da je 6.500 objekata privatnog smeštaja već zatražilo oznaku o bezbednom boravku (Safe stay in Croatia), a ministar turizma i sporta Nikolina Brnjac i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić nedavno su predstavili ovaj projekat, veb platformu putem koje svi zainteresovani mogu da nađu informacije o čemu je reč, da preuzmu bezbednosne oznake i da ostave svoje utiske.

Da bi dobili tu oznaku, moraju da ispunjavaju kriterijume, među kojima je i onaj da se od privatnih iznajmljivača traži da gostima daju sigurnosni komplet koji se sastoji od rukavica, maske i dezinfekcionog sredstva. Ministarstvo turizma propisuje da taj komplet može biti naplaćen, ali ne mora.

Inspektori će, navode u Ministarstvu, izlaziti na teren i po primljenim prijavama, a odlaziće i u nenajavljeni nadzor.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Komentari

Vaš komentar