Ministri iz RS u Savetu ministara BiH ponovo blokirali razmatranje zakona iz evropske agende

Region 03. okt 202318:07 2 komentara
Shutterstock/ZoranKrstic, Ronnie Chua/Alamy/Profimedia

Savet ministara BiH ni danas nije razmatrao nacrt zakon o sudovima BiH i još nekoliko tačaka koje su bile na dnevnom redu, zbog protivljenja ministara iz Republike Srpske.

Nacrt ovog zakona trebalo je da bude razmatran i ranije, ali je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) najavio da taj zakon neće biti utvrđen sve dok se ne razmotri usvajanje novog zakona o ustavnom sudu BiH, kojim bi stranim sudijama bio okončan mandat u tom sudu.

Ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je novinarima posle sednice Saveta ministara da su srpski ministri danas ponovo uslovili utvrđivanje zakona o sudovima i još nekih zaklona iz evropske agende razmatranjem zakona o Ustavnom sudu BiH.

„Pozivam (predsednika RS Milorada) Dodika i ostale politiučare u BiH da to ne rade. To je štetno. Zakon o sudovima i zakon o sprečavanju sukova interesa bili bi ocenjeni kao veliki iskorak BiH“, rekao je Konaković.

Dodao je da će predstavnici probosanske koalicije „Trojka“ nastaviti da razgovaraju sa svim političkim akterima u BiH o potrebi usvajanja „evropskih zakona“.

„Bićemo uporni, ponavljaćemo naše predloge, oni ne štete nikome, oni samo donose korist. Oni što blokiraju moraće objasniti zašto to rade“, kazao je Konaković.

Naveo je da je problem i to što je Dodik prestao da komunicira s njim.

„Trpeo sam kritike zato što idem u Banjuluku više puta i opet bih, jer je to iznedrilo ova dobra rešenja…Ja sam čovek koji želi da razgovara, reagujem kada bude preterano, a sada je preterao prema meni i neću to da dozvolim ni prema sebi ni prema državi BiH“, kazao je Konaković.

Još je ocenio da su neprtihvatljivi zahtevi ministara u Savetu ministara BiH iz RS o odlasku stranih sudija u Ustavnom sudu BiH neprihvatljivi.

Prema njegovim rečima, političke tenzije zaustavljaju zemlju u bitnim procesima.

„Ubrzo ćete dobiti informacije za novih šest milijarda evra za prostor Zapadnog Balkana u naredne tri godine. Evropa je napokon shvatila da treba da budemo deo tog prostora i svaka koja nas udaljava od toga bi bila istorijska greška“, zaključio je Konaković.