Mitropolija pozvala građane Crne Gore da izađu i glasaju

Region 31. mar 202309:02 15 komentara
Krst, SPC, Hram
N1/ilustracija

Mitropolija crnogorsko-primorska pozvala je građane Crne Gore da izađu i glasaju u drugom krugu predsedničkih izbora, uvereni da je politika aktuelnog predsednika koji pokazuje anticrkvenu kampanju prevaziđena i da će građani i potvrditi na predstojećim izborima.

„Njegovi nastupi, kao i govori njegovih promotera, Srpsku pravoslavnu crkvu još označavaju kao državnog neprijatelja, crkvene obrede kao nazadnu i prevaziđenu praksu, a očigledno je da i dalje pretenduju da sa državnih pozicija uređuju unutrašnje stvari Crkve“, navodi se u saopštenju.

Sve se to kosi sa državnim Ustavom i utvrđenim dobrim običajima građanskog društva, navodi Mitropolija i ističe da se u proteklih nekoliko godina puno toga promenilo nabolje u odnosu Crkve i države Crne Gore.

Krajnje necivilizovana retorika političara koji traži novi, zapravo treći, mandat od građana, unosi nemir i zebnju među sveštenstvom i vernicima, da bi njegova svađalačka politika mogla vratiti podele i dugotrajnu krizu u crnogorsko društvo, dodaje Mitropolija.

„Zato ponavljamo naš nedavni poziv vernicima i drugim ljudima dobre volje, da izađu i na drugi krug predsedničkih izbora, iskoriste pravo i odgovore na obavezu koju im propisuju Ustav i načela demokratskog društva, čuvajući svojim izborom principe odvojenosti i međusobnog uvažavanja Države i Crkve“, poručuju iz Mitropolije.

Komentari (15)

Vidi sve komentare