Na protestu u Ljubljani oko 8.000 ljudi, ministar policije krivi opoziciju

Region 16. sep 202112:283 komentara
Tanjug/AP Photo

Slovenačka policija saopštila je da se na protestu u sredu uveče u centru Ljubljane okupilo oko 8.000 ljudi, a ministar Aleš Hojs ocenio je da je reč o "reprizi" nasilnih izgreda u glavnom gradu iz novembra prošle godine, kad su na njih pozivale i neke opozicione stranke levice.

Inače mirni povremeni protesti u Ljubljani protiv vlade Janeza Janše eskalirali su u nasilne, pa je policija u rasteravanju demonstranata upotrebila vodeni top i suzavac.

Povezane vesti

Neprijavljeni protest, kako prenosi Hina, organizovale su neke grupe preko društvenih mreža, izražavajući nezadovoljstvo zaoštravanjem protivepidemijskih vladinih mera koje su u sredu stupile na snagu.

Tim merama je predviđena obavezna kovid potvrda o vakcinaciji, preležanom kovidu-19 ili negativan test za većinu aktivnosti u Sloveniji, od korišćenja javnog prevoza, posla, ulaska u trgovinske centre, poštu, banku, do odlaska lekaru ako nije reč o hitnom slučaju.

Policija je u saopštenju navela da se u centru Ljubljane i oko zgrade parlamenta sinoć okupilo oko 8.000 ljudi i da su neki od njih bacali na policajce granitne kocke, staklene flaše i pirotehnička sredstva.

Pošto je masa odbila da se povuče, policija je bila prisiljena da interveniše prisilnim sredstvima.

Ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs napisao je na Tviteru da se radilo o „reprizi“ nasilnih izgreda u glavnom gradu Slovenije u novembru prošle godine, kad su na njih pozivale i neke opozicione stranke levice.

„Nasiljem i vandalizmom iskazuje se kako se levi fašizam izvodi u praksi“, napisao je Hojs.

Premijer Janez Janša je naveo da „vlada neće popuštati ni pred kakvim pritiscima“ u pogledu zaoštrenih protivepidemijskih mera.

„Istrajaćemo na merama za zaštitu zdravlja i života ljudi. Ulično nasilje nikad nije vodilo do nečeg dobrog“, napisao je, dodavši da je policija postupila po zakonu i da tužilaštvo i sudstvo više ne bi smeli da tolerišu pretnje i nasilje, već da pokreću postupke.

Janša je i u sredu uveče na svom Tviter nalogu zatražio smenu uredništva Radio televizije Slovenije, jer je novinarka Petra Bezjak Cirman kritikovala reakciju policije, što je, prema oceni premijera, bio poziv na nasilje.

Komentari

Vaš komentar