Na zahtev SAD u Hrvatskoj pretresena jahta proruskog oligarha

Region 30. nov 202215:312 komentara
Izvor: Pixabay (Ilustracija)

Na luksuznoj 92-metarskoj jahti proruski orijentisanog ukrajinskog oligarha Viktora Medvedčuka, koja je na vezu u Trogiru, pre desetak dana je izvršen pretres po nalogu splitskog Županijskog suda, na zahtev američkog Ministarstva pravde i u prisustvu agenata FBI, objavio je hrvatski Tportal.

Pročitajte još:

Sudija i portparol splitskog županijskog suda Dinko Mešin izjavio je da je nalog za pretres datiran 15. novembra na zahtev američkog Ministarstva pravosuđa i da je posredi tajni postupak.

Mešin je za Jutarnji list rekao da je na sudskom nalogu i ime supruge Medvedčuka, Oksane Marčenko, te da protiv bračnog para Sjedinjene Države vode postupke zbog kršenja saveznih zakona i pranja novca.

Na pretres jahte Medvedčuka stigao je i „ceo tim islednika američkog FBI“, navodi se uz pozivanje na nezvanične izvore.

„Dolazak agenata FBI sigurno je imao za cilj jasno usmeravanje hrvatskih inspektora šta da traže, jer lično, zbog zakonskih ograničenja, nisu mogli da budu nosioci pretresa“, dodaje se.

Pravni zastupnik Medvedčuka advokat Zoran Vukić tražio je uvid u dokumentaciju koja je dostavljena Hrvatskoj posredstvom međunarodne pravne pomoći, ali je zahtev odbijen jer je reč o spisu sa oznakom tajnosti.

„Očito ceo slučaj ima izuzetnu važnost, jer je zbog ovog pretresa u Trogir doputovao višečlani tim američkog FBI“, izvestio je Jutarnji list.

Medvedčuk je lider vodeće ukrajinske opozicione stranke Platforma za život i mir, a zbog proruskih aktivnosti Kijev ga je optužio za izdaju. Ranije ove godine bio je uhapšen u Kijevu, a oslobođen je u septembarskoj razmeni ratnih zarobljenika između Rusije i Ukrajine.

Komentari

Vaš komentar