Najavljeno obustavljanje imunizacije vakcinom Džonson i Džonson u Sloveniji

Region 30. nov 202117:226 komentara
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Slovenački ministar zdravlja Janez Poklukar najavio je potpuno obustavljanje imunizacije vakcinom kompanije Džonson i Džonson u Sloveniji, nakon što je potvrđen i drugi smrtni slučaj povezan sa primanjem te vakcine.

On je na konferenciji za medije rekao da će vlada predložiti da se vakcinacija tom vakcinom omogući samo na izričit zahtev i uz svojeručni potpis osobe. Nije isključio mogućnost da bi se zbog neželjenih posledica slično rešenje moglo doneti i za vakcinu kompanije Astrazeneka, prenosi Hina.

Uzrok smrti Ljubljančanke Katje (20), koja je umrla krajem septembra, nedvosmisleno je povezan s vakcinacijom protiv kovida-19, vektorskom vakcinom Džonson i Džonson, potvrdio je danas medicinski tim oformljen za istragu tog slučaja.

U slovenačkoj javnosti takva se odluka i očekivala s obzirom da se radilo o mlađoj osobi koja nije imala nikakve komorbiditete.

Mlada Slovenka umrla je u bolnici krajem septembra, manje od dve nedelje nakon vakcinacije, od posledica ugrušaka i krvarenja u mozgu. Utvrdjeno je i da je njeno lečenje bilo adekvatno, da su lekari učinili sve da je spasu, te da pre toga nije bilo naznaka da ne sme da se vakciniše.

Reč je o drugom potvrđenom smrtnom slučaju kao direktnoj posledici stvaranja ugrušaka i krvarenja u mozgu nakon kojih je usledila smrt, pošto je sličan fatalni ishod komisija potvrdila kod mladje ženske osobe, supruge slovenačkog diplomate, u proleće ove godine. Ona je takodje umrla nakon vakcinacije Džonsonom i Džonsonom.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar