Najstariji student u Crnoj Gori, brucoš sa 88: Mladi, mi stari, nismo za bacanje

Region 28. nov 202211:0724 komentara

Kada smo ga pre nekoliko dana pozvali, rekao je "požurite, na predavanju sam". On ima 88 godina i brucoš je Mašinskog fakulteta u Podgorici. Branislav Radulović, zvanično, najstariji brucoš u Crnoj Gori, a možda i u regionu za N1 se danas javio sa fakulteta i otkrio da su mu najteži predmeti matematika 1, matematika 2 i fizika. Otkriva da je fakultet u devetoj deceniji upisao da bi mladima dokazao da stari nisu za bacanje. "Hoću da dokažem mladim generacijama, u koje mnogo verujem, da mi stari nismo još za bacanje, da kod nas ima veliki potencijal koji može da im koristi. Verujte, kada bih se ja pitao, ja bih kao kod Indijanaca, formirao Savet starih, u koji ne bi ušli samo muškarci, već i žene, jer je nauka pokazala da žene bolje razmišljau u datim momentima nego muškarci, da su staloženije, da više obuhvataju dosta elemenata koji treba da utiču na krajnji rezultat", kaže Radulović.

On ističe i da je najlepše doba u životu jednog čoveka – upravo studentsko doba.

Žali se da su mu matematika i fizika teži predmeti jer se danas primenjuje drugi način pedavanja. „Moj pokojni profeser Bošković, koji je bio dobar profesor, sada bi se teže uklopio dok se ne bi usavršio“, kaže i dodaje da je sada sasvim drugačiji vid pristupa predavanjima, da se više pažnje poklanja izvodima i dokazima nego pre, kada su glavne bila matematičke formule i zakoni.

Radulović navodi i da na fakultet dolazi samo sa sveskama, da nikakvu knjigu nije uzeo. „Vodim beleške, hoću da dokažem studentima da ako redovno dolaze i slušaju nastavu, da će da završe fakultet“.

Prvi ispit još nije imao, ali jeste neke kolokvijume. „Nisam ni najgori, ni najbolji, u zlatnoj sredini sam“, kaže.

„Lekar me pitao da li sam udaren u glavu“

Prenosi i interesantan detalj, da ga je, kada je vadio lekarsko uverenje za fakultet, lekar iz medicine rada pitao „Jesi li udaren u glavu?“ jer je u pitanju prvi takav slučaj studenta u Crnoj Gori.

„Kolege studenti mislili su u početku da sam profesor, drugi, sa pravom da sam zalutao, ali su me na kraju prihvatili sa takvim oduševljenjem. Ko god dođe ujutru, prvo sa mnom priča i svi do jednog oslovljavaju me s kolega“, navodi Radulović i otkriva da svoje nade polaže u mladu generaciju i očekuje da budu dobri privrednici, rukovodici i da su „ogroman kapital Crne Gore“.

I profesori su, kaže, vrlo korektni, fini ljudi. „Nastoje da fino objasne ljudima i na posletku pitaju ima li ko šta da je nejasno“, dodaje brucoš „mašinca“.

U pitanju je, ocenjuje, sasvim drugi vid sredine od one u kojom se kretao, pošto je tu politika po strani i samo se radi o naučnim stvarima.

Nema podršku porodice, poručuje – „Nisam nikakav heroj“

Ipak u odluci da studira u devetoj deceniji, Radulović nema podršku porodice. „I dan danas porodica mi se buni što studiram. Jedina podrška mi je bila unuka i sad mala praunuka – kažu da sam njihov heroj“. Zamerke šire porodice odnose se na to što smatraju da je studiranje veliki izdatak za njega, a i mora da putuje dnevno 30 km u dva pravca. „Ne odustajem, malo sam se zamorio, a i novinari i televizija su mi više dosadili“, naveo je Radulović.

„Ne znam koliko intervjua sam dao…Nisam nikakav heroj, ja sam obični radnik koji je čitavog života samo radio za sebe i svoju porodicu. Bio sam rukovodilac u radnoj organizaciji, bio sam u disciplinskim komisijama, poznat kao strog čovek koji voli rad. Ne volim neradnike i ulizice, a cenim rad. Uvek sam bio vrlo fino primljen“, istakao je Radulović.

Otkriva i da je ceo život radio posao geometra. „Radio sam geodetske poslove, a sve poslove koje sam radio, radio sam sa velikom uspehom, to mogu da dokažu moje kolege kojih ima još živih. Bio sam rukovodilac čitavo vreme sa srednjom školom. Nisam mogao da završim Geološki fakultet koji sam upisao u Beogradu. Žena mi nije radila, četvoro dece…Trebalo je to školovat’, trebalo je zarađivat’. Žena se posvetila porodici i više doprinela nego ja, ja sam obezbeđivao materijalno“, kaže Radulović.

 

Komentari

Vaš komentar