Nakon deset godina borbe: Poništena koncesija za dve MHE na Neretvi

Region 10. jul 202415:45 6 komentara
neretva, reka
Aleksandar Todorovic/Shutterstock

Vlada županije sa sedištem u Mostaru poništila je ranije izdatu koncesijsku dozvolu za izgradnju dve mini hidroelektrane na reci Neretvi, čime je okončana desetogodišnja bitka za očuvanje jedinstvenog prirodnog fenomena kanala i sprečeno narušavanje biljnog i životinjskog sveta.

Na mestu gde se uliva Buna u reku Neretvu, južno od Mostara, hiljadama godina prirodnim procesima nastali su sedreni vodopadi, kao i više kanala u reci dužine 850 metara koje se naziva Bunski kanali.

Ovaj je fenomen primetan u mesecima kada je manji vodostaj Neretve, ima izuzetan naučni značaj i potencijal u različitim područjima istraživanja. Bunski kanali predstavljaju i značajan prirodni turistički potencijal, piše agencija Hina.

Upravo na tome mestu je pre deset godina Vlada Hercegovačko-neretvanske županije dodelila koncesiju za izgradnju dve mini hidroelektrane – ‘Buna 1’ i ‘Buna 2’.

Nakon toga usledili su protesti više ekoloških udruženja iz Mostara koje su se od 2014. borila za očuvanje Bunskih kanala kao zaštićenog spomenika prirode. Podršku su im u tome pružila brojna udruženja iz BiH i susednih zemalja, ugledni svetski aktivisti, kao i opozicioni političari u Mostaru i Hercegovini.

Oni su upozoravali da bi se izgradnjom mini hidroelektrana uništio prirodni fenomen kanala i nanela šteta biljnom i životinjskom svetu u dolini reke Neretve.

Ta je aktivistička i pravna bitka okončana danas, nakon što je na sednici Vlade Hercegovačko-neretvanske županije poništena koncesijska dozvola za izgradnju ovog elektroenergetskog objekta.

U međuvremenu su i vlasti u Mostaru izbrisale dve mini hidroelektrane iz svog Prostornoga plana.

PROČITAJTE I:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare