Nakon novih potresa u Baniji nove rupe u zemlji, moguća zabrana kretanja

Region 06. feb 202119:312 komentara

Tlo na Baniji u Hrvatskoj ne prestaje da podrhtava, a nakon skoro svakog potresa pojave se nove rupe u zemlji. Razmatra se mogućnost zabrane kretanja na poljoprivrednim zemljištima gde su se pojavile rupe. Evakuacija stanovništva za sada nije opcija.

Na osam hektara zemlje, za sada su se pojavile dve rupe. Porodica Cvitkušić u selu Mečenčani bavi se proizvodnjom povrća, radovi bi trebalo da se zakuhktavaju, uložili su novac – a očekuje ih moguća zabrana kretanja.

„Pa mi nismo bili obavešteni, planiramo da radimo to čime se bavimo, a ako budemo prisiljeni da ne smemo, naravno, sigurnost je na prvom mestu“, kaže Zdenka Cvitkušić iz ovog sela.

Povezane vesti

Za moguću zabranu saznali su od novinara zbog čega mnogi nisu srećni. Od prvog je dana, kažu, loša komunikacija, pa su neki ljudi i sami počeli da zatrpavaju rupe, što nisu smeli.

„Nisu nam ništa rekli, niko nam ništa nije rekao, ima sad već mesec dana, niko žitelje nije skupio na jedno mesto da im približno nešto kaže, da li je stvar pod kontrolom, šta se sme, šta se ne sme, znači nikad niko nije skupio narod da im se kaže“, navodi Stjepan Cvitkušić, iz istog sela.

U Kriznom štabu tvrde da će održati sastanak i obavestiti ljude pojedinačno, čim u ponedeljak dobiju izveštaj geologa koji ispituju teren već danima. Tek tada će zvanično donositi odluke o zabranama, nije još poznato kada će stupiti na snagu.

„Već sad možemo reći da će biti zabranjeno kretanje na pojedinim površinama. Biće i zabrana obrađivanja poljoprivrednog zemljišta, a svim poljoprivrednicima kojima površine budu obuhvaćene tom zabranom, biće isplaćeni putem Agencije za plaćanje“ kaže Mladen Pavić, portparol Kriznog štaba.

Evaluacija se zasad ne planira – ona je preporučena pojedinačnim slučajevima, priprema se kontejnersko naselje barem za spavanje – ali većina ne želi da ide u njega.

Ipak dve su meštanke morale, jedna od njih je Anđa Jelečević. Odmah nakon potresa su je preselili, jer joj je kuća bila bukvalno na rupi.

„Bojim se da neću moći da se vratim, moraću duže vreme da ostanem u kontejneru“, kaže Anđa Jelečević.

Geolozi kažu da će celi teren pregledati najmanje šest nedelja, a kada će sanacija tla početi – niko ne zna.

„Njihova preporuka je da se šest meseci ne preduzimaju nikakve aktivnosti, ni poljoprivredne, ni kretanje, ni sanacija terena, tih rupa. Onoliko koliko oni daju preporuku da se tamo ništa ne dešava toliko će trajati zabrane koje će tamo biti proglašene, to je jedno šest meseci, a do tada će se pratiti situacija“, poručio je Mladen Pavić, portparol Kriznog štaba.

Geolozi su dosad prošli igralište kod škole, gde će verovatno biti malo kontejnersko naselje i proveravaju puteve.

„Nakon toga imamo neophodno ispitivanja geofizičkih izvora, magistralni vod, i onda preostaje samo selo, kuća po kuća“, naglašava Bruno Tomljenović, geolog.

Jedna rupa je nekoliko metara blizu gasovoda, ali opasnosti zasad nema. Međutim, rade se planovi koji bi se aktivirali u slučaju da rupe ugroze gasovod.

„U slučaju da dođe do pucanja vodovoda, a ja verujem da neće doći, krenućemo sa radovima isti dan, u slučaju da dođe do pucanja, snabdevanje vodom će biti uspostavljeno istog dana“, kaže Stjepan Kostrić iz JP „Komunalac“ iz Hrvatske Kostajnice.

Zasad na tom području ima 88 rupa, a sva ispitivanja se rade kako bi mogle da se predvide lokacije na kojima bi mogle da se otvore nove.

Komentari

Vaš komentar