Napadač na ambasadu SAD u Sarajevu traži da kaznu služi u Srbiji, pisao i Vučiću

Region 28. apr 202210:154 komentara
Zatvor
Arhiva / Ilustracija / N1

Mevlid Jašarević, koji je na 15 godina zatvora osuđen zbog terorističkog napada na američku ambasadu u Sarajevu, zatražio je da ostatak zatvorske kazne odsluži u Srbiji. Pravosudne vlasti Srbije su taj zahtev odbile, zbog čega se Jašarević obratio i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, objavile su Nezavisne novine. 

Jašarević svoj zahtev da ostatak kazne odsluži u Srbiji zasniva na činjenici da ima državljanstvo Srbije, dok državljanstvo BiH nema. On je za Nezavisne potvrdio da je zahtev za premeštaj u Srbiju podneo pre godinu dana, a da mu je nedavno stigla odluka koju nije priželjkivao.

„Ja sam rođen u Novom Pazaru, imam samo državljanstvo Srbije, nemam nijedno drugo. Pre godinu dana poslao sam Ministarstvu pravde BiH da želim premeštaj u Srbiju. Onda su oni to prosledili u Ministarstvo pravde Srbije, a oni Višem sudu u Beogradu, Posebnom odeljenju. Nakon godinu dana stiglo mi je rešenje da mi se to odbija. Poslao sam žalbu na to rešenje, a u utorak sam poslao pismo i Aleksandru Vučiću. Zamolio sam ga da mi pomogne“, kaže Jašarević, koji tvrdi da je iz zatvora ispratio desetine ljudi koji su bez ikakvih problema prešli u Srbiju.

Advokat Senad Dupovac, koji je pred Sudom BiH branio Jašarevića, kaže da podržava Jašarevićev zahtev za premeštaj.

„S obzirom na krivično delo za koje je osuđen, ovde ne bi dobio ni dana skraćenja kazne, dok je pravosuđe u Srbiji fleksibilnije, u smislu da, ako se dobro ponaša u KPZ-u, može dobiti umanjenje. Druga stvar, u pandemijsko vreme onemogućena mu je bila poseta supruge i sina, a tamo bi mu lakše dolazili. Ja sam mu zato dao podršku, ohrabrio ga. On je kao državljanin Srbije predao taj zahtev i to mu je odbijeno, što je za mene nonsens. On se potpuno resocijalizovao, a i raskrstio je sa svojim pređašnjim uverenjima“, tvrdi Dupovac.

Nemanja Milenković, advokat iz Srbije, koji je Jašareviću dodeljen po službenoj dužnosti, potvrđuje da je predao žalbu nakon što je Viši sud u Beogradu odbio da Jašarević bude premešten u zatvor u Srbiji. Ne zna kad bi se o žalbi moglo odlučivati, ali očekuje da će se to desiti do kraja leta.

Iz Višeg suda u Beogradu potvrdili su da je podneta žalba na njihovo rešenje koje se odnosi na Jašarevićev zahtev.

Apelaciono veće Suda BiH izreklo je krajem 2013. godine pravosnažnu presudu Jašareviću od 15 godina zatvora zbog napada na američku ambasadu u Sarajevu, počinjenog 28. oktobra 2011. godine.

Komentari

Vaš komentar